Sancho Mittara

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
22-04-2016

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken. De hiervoor opgegeven reden is: Februari-artikel

Verwijder dit sjabloon alleen wanneer dit artikel zodanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past. Geef dit aan op de beoordelingslijst door het toevoegen van de reden. (/)

Arnold van Gascogne
830-887
Hertog van Gascogne
Periode 872-887
Voorganger Arnold
Opvolger Garcia II van Gascogne
Vader Sancho II Sanchez

Sancho (III) Mittara (ca. 830 - voor 887) was vanaf 872 hertog van Gascogne. Zijn bijnaam zou uit het Arabisch afkomstig zijn en de Verschrikkelijke betekenen.

Sancho werd hertog in 872, als opvolger van zijn neef Arnold. Hij regeerde praktisch onafhankelijk en noemde zichzelf in zijn aktes zelfs 'koning'. Sancho versloeg de Vikingen die zich aan de monding van de rivier de Ardour hadden gevestigd. Sommige bronnen noemen ook een Sancho II Mitarra maar vermoedelijk betreft dit dezelfde persoon als deze Sancho.

Sancho was zoon van Sancho Sanchez van Gascogne. Hij was vader van:

  • Garcia II van Gascogne
  • Anepalafred, die een kerk stichtte in "Bonos Casales", gewijd aan de apostel Paulus, als dank omdat hij na enkele jaren van ziekte was genezen.