São João dos Angolares

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Sao Joao dos Angolares)
São João dos Angolares
Plaats in Sao Tomé en Principe Vlag van Sao Tomé en Principe
São João dos Angolares (Sao Tomé en Principe)
São João dos Angolares
Situering
Provincie Sao Tomé
District Caué
Coördinaten 0° 8′ NB, 6° 39′ OL
Algemeen
Inwoners
(2010)
2373
Hoogte 40 m
Foto's
Paradijskorrel op de markt
Paradijskorrel op de markt
Portaal  Portaalicoon   Afrika

São João dos Angolares (IPA: ['sãu ʒu'ãu duzɐ̃gu'laʁɪʃ]; Portugees voor Sint-Johannes der Angolares) is de hoofdstad van het Santomese district Caué (provincie Sao Tomé) en telt 2045 inwoners (2006). De stad is gelegen aan enkele rivieren aan de zuidoostkust van het eiland Sao Tomé, zo'n 40 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Sao Tomé, en leeft voornamelijk van de visserij en van twee plantages.

São João dos Angolares is genoemd naar de Angolares, een Santomese bevolkingsgroep afstammend van Angolese slaven die het gebied in de zestiende eeuw bevolkten nadat hun schip verging op de Sete Pedras-rotsen, en wiens nakomelingen vandaag in de stad leven. Sommige bronnen beweren echter dat de "Angolezen" afstamden van pre-Europese bevolking op het eiland. Deze mensen spreken het Angolar, een unieke Portugese creooltaal nauw verwant aan de andere creooltalen van Sao Tomé en Principe, zoals het Forro.

Bevolkingsontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Inwoners
1999 (schatting) 2.045[1]
2001 (volkstelling) 1.862[2]
2010 (berekening) 2.373[1]

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Voetbalclub União Desportiva Rei Amador (UDRA) speelt in het kampioenschap van Sao Tomé, waarvan de kampioen deelneemt aan het voetbalkampioenschap van Sao Tomé en Principe.