Sariwŏn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sariwǒn-si
사리원시
Plaats in Noord-Korea Vlag van Noord-Korea
Sariwŏn (Noord-Korea)
Sariwŏn
Situering
Provincie Noord-Hwanghae
Coördinaten 38° 30′ NB, 125° 45′ OL
Naam (taal-varianten)
Hangul 사리원시
Hanja 沙里院市
McCune-Reischauer Sariwǒn-si
Herziene romanisatie Sariwon-si
Algemeen
Inwoners 310.100
Portaal  Portaalicoon   Azië
Sariwon

Sariwŏn is de hoofdstad van de provincie Hwanghae-pukto (Noord-Hwanghae) in Noord-Korea. De stad telt 310.100 inwoners.

Sariwon beschikt over een pediatrische kliniek voor de regio. De stad heeft verder een mest- en een tractorfabriek, een landbouw- en twee onderwijsuniversiteiten en is de thuisbasis van het "Sariwon College of Koryo Pharmacy".

Sariwŏn werd van 1910 tot 1945 bezet door Japanse troepen en had tijdens de Koreaanse Oorlog zwaar te lijden. Bij een Amerikaans bombardement op 26 juli 1950 werd het grootste deel van de stad verwoest.

Belangrijke bezienswaardigheid is de uit zeven kleine ruimten (kan) bestaande Eungjinjŏn-hal van de tempel van Sŏngbulsa, die gebouwd werd in 898 en in 1327 heropgebouwd.

Zustersteden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Sariwon op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar. Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Sariwŏn op de Duitstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.