Diegem-Lo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Saventerlo)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Diegem-Lo
Woonkern in België Vlag van België
Diegem-Lo (België (hoofdbetekenis))
Diegem-Lo
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Vlaams-Brabant Vlaams-Brabant
Gemeente Diegem
Coördinaten 50° 54′ NB, 4° 27′ OL
Detailkaart
Diegem-Lo (Vlaams-Brabant)
Diegem-Lo
Locatie in Vlaams-Brabant
Portaal  Portaalicoon   België

Diegem-Lo, of kortweg Lo (vroeger: Loo) is een woonkern in het oosten van de deelgemeente Diegem, deel van de fusiegemeente Machelen-Diegem in de Belgische provincie Vlaams-Brabant.

Het gehucht ligt ten noorden van een bocht in de Woluwe-rivier, een plaats waar nu het knooppunt Zaventem ligt. Het gehucht ligt gekneld tussen de luchthaven van Zaventem en autosnelwegen.

Geschiedenis[bewerken]

Ontstaan: Saventerlo en Diegem-Lo[bewerken]

Diegem-Lo ontstond langs de weg die Diegem met het 'Saventerlo' verbond. Het Saventer-Lo was oorspronkelijk een 'warande': een bos en hertogelijke jachtdomein. Dit domein lag ten oosten en noordoosten van Diegem-Lo en komt overeen met de huidige luchthaven Brussel-Nationaal. Het tracé van de oude weg loopt vandaag via de Zaventemsesteenweg - Filip Dekleermaekerstraat - Lostraat.

In de zeventiende en achttiende eeuw werd het Saventerlo gerooid en ontstond er een groot landbouwplateau tussen Zaventem, Diegem, Melsbroek en Steenokkerzeel. Aan het einde van de achttiende eeuw werd de weg die voordien eindigde in Diegem-Lo, doorgetrokken in de richting van Steenokkerzeel tot aan de 'Molen van Loo', dwars over het uitgestrekte plateau. Zo kreeg Diegem via Diegem-Lo een directe verbinding kreeg met Steenokkerzeel over dit zogeheten 'Plateau de Loo'. Een gelijkaardig plateau met typerende 'kouters' is nu nog terug te vinden ten noordoosten van Steenokkerzeel, tussen Steenokkerzeel en Nederokkerzeel. Een kaart uit 1810[1] toont dat deze nieuwe weg ten noordoosten van Lo als een dreef met aan weerszijden aangeplante bomen werd aangelegd. Tussen 1815 en 1830 wordt het veld gebruikt als oefenterrein en kampeerterrein voor Nederlandse troepen.

Groei van het gehucht[bewerken]

In het midden van de negentiende eeuw wordt het zuidelijke deel van de Lostraat (ten zuiden van de huidige Filip Kleermaekerstraat) aangelegd. De Lostraat wordt de eerste verharde straat van het gehucht en zal de functie van de Kleermaekerstraat overnemen. Tot 1891 is er echter nog geen bebouwing langs de zuidelijke Lostraat en bevindt de kern van het gehucht zich nog steeds in noordoosten, op het huidig luchthaventerrein. Rond de eeuwwisseling zal het gehucht relatief sterk groeien. In 1900 wordt er een gemeenteschool gebouwd, die uitgebreid wordt rond 1911. De topografische kaart van 1924 toont dat het gehucht naar het zuiden is uitgebreid. Er is nog geen kerk, maar ook de Filip Kleermaekerstraat en de Ferdinand Campinestraat werden verhard. Er is nieuwe bebouwing langs de Lostraat en de Campinestraat.

Aan het einde van de jaren 20 kreeg Diegem-Lo dan een parochiekerk. Voor de bouw van de kerk werd er onder andere lokale zandsteen gebruikt, waaronder stenen die afkomstig waren van de omheiningsmuur van het Kasteel Beaulieu in Machelen, een kasteeldomein dat rond die tijd ontmanteld werd.

Luchthaven en autowegen, eerste afbraak[bewerken]

In 1938 werd er op een deel van het Saventerlo een reserve-vliegveld aangelegd door het Belgisch leger. De luchthaven van Haren werd immers te klein. Deze luchthaven zou tijdens en na de Tweede Wereldoorlog uitgroeien tot de nationale luchthaven van België, vandaag Brussels Airport.

In de jaren 50 werd een deel van de Woluwelaan aangelegd, tussen het huidige knooppunt Zaventem en Machelen. Ook wordt de huidige A201, toen A0 aangelegd. Op de kruising van beide wegen, net ten zuiden van het gehucht wordt een grote rotonde aangelegd, het latere knooppunt Zaventem. In het gehucht zelf heeft de komst van deze wegen en van de luchthaven echter nog maar weinig impact.

Dit verandert in de jaren 60. Wanneer de luchthaven uitbreidt, sneuvelt het grootste deel van het oorspronkelijke gehucht (het noordoostelijke deel) wel. Het zuidelijke deel van het gehucht, rond de nieuwe kerk, bleef echter bestaan. Niet veel later, in de jaren 70 wordt de Brusselse Ring aangelegd. In 1976 werd de ring ter hoogte van Diegem-Lo afgewerkt, waarbij ook het knooppunt Zaventem werd verbouwd van een rotonde naar de huidige complexe configuratie van R0, A201 en R22.

Toekomst[bewerken]

In het gewestplan staat de huidige resterende bebouwing van het gehucht ingekleurd als woongebied, maar er werd wel een bouwverbod voor het gehucht afgekondigd, zodat het gehucht op termijn zou verdwijnen.[2]

Vanwege de situering van de resterende bebouwing van het gehucht, gekneld tussen de luchthaven en de autosnelwegen, en sterk geïsoleerd van andere woonkernen, wordt het gehucht weleens vergeleken met het dorp Doel, dat op termijn zou moeten wijken voor de uitbreiding van de haven van Antwerpen.