Saxenheim

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Saxenheim was de naam van een van de oudste campings van Nederland,[1] hij ligt in de bossen tussen Vierhouten en Nunspeet. Over de exacte ouderdom van de camping bestaan onduidelijkheden.

Camping Saxenheim werd al begin jaren twintig van de twintigste eeuw opgericht. De grond maakte deel uit van de eigendommen die behoorden bij het Ronde Huis. De huidige kantine werd in 1927 geopend.[2] Daarvoor was er al een kantine waarvoor in 1925 een drankverlof werd aangevraagd.[3] Saxenheim werd later met de naastgelegen camping Mosterdveen en bungalowpark Zandhoeve samengevoegd tot recreatiepark Samoza. Mosterdveen is later door de gemeente Nunspeet aangekocht vanwege de ligging in een bijzonder gebied en in 2014 teruggeven aan de natuur.

Dat Saxenheim de oudste camping van Nederland is wordt betwist door Camping Bakkum in de Kennemerduinen.[4] Vanaf 1914 werd daar aan kampeerders toestemming verleend om een tent op te slaan. Deze camping werd uiteindelijk in 1928 officieel geopend maar viert in 2014 zijn 100-jarig bestaan.[5][6]