Schalie-olie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Schalieolie)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oil shale radio frequency extraction.JPG

Schalie-olie is net als het gerelateerde schaliegas een vorm van onconventionele koolwaterstoffen. Schalie-olie blijft "gevangen" in het brongesteente, in tegenstelling tot conventionele aardolie, dat vanuit het brongesteente (meestal schalie) door poreuze en permeabele lagen naar een reservoirgesteente gemigreerd is.

Schalie-olie en -gas zit gevangen in brongesteenten door middel van adsorptie aan kerogeen, het organisch materiaal waaruit olie en gas ontstaat.

Het Engels – de lingua franca van de olie-industrie – kent de termen tight oil en shale oil. Daarbij verwijst tight oil vermoedelijk naar poreuze en permeabele oliehoudende gesteentes: bijvoorbeeld schalie, maar ook andere. Zeker kan tight oil verwijzen naar de olie gewónnen uit die poreuze en permeabele gesteentes: in dat geval omvat het dus schalie-olie, maar ook olie uit andere poreuze en permeabele gesteentes.[1]

Schalie-olie en olieschalie[bewerken]

Schalie-olie moet niet verward worden met olieschalies. Olieschalies zijn onrijpe schalies die door middel van kunstmatige verhitting olie produceren. Schalie-olie is olie die op natuurlijke wijze door begraving en daardoor langdurige verhoging van druk en temperatuur ontstaan is en in het gesteente blijft zitten.

Productie[bewerken]

Schalie-olie wordt net als schaliegas gewonnen door middel van fracken: bij productieboringen wordt het gesteente gebroken door middel van chemicaliën en kleine ondergrondse explosies.

Verenigde Staten[bewerken]

Vooralsnog wordt schalie-olie alleen in de Verenigde Staten gewonnen. De productie in de V.S. van tight oil – dit is onder andere (maar niet alleen) schalie-olie – begon in 1999 en neemt op dit moment (2013) snel toe. In 2008 was de tight oil-productie 0,5 miljoen barrels per dag (mbpd) op een totale binnenlandse olieproductie van 5 mbpd, dus al 10%. De V.S. verwachten dat dit stijgt naar 2,8 mbpd tight oil in 2017 op een totaal van 7,5 mbpd, dus 37%.[2]

Bekende brongesteenten[bewerken]