Schild (bescherming)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klassiek, door mensen gemaakt schild
Een schildpad verborgen in zijn schild

Een schild is een bescherming die zowel voor de mens als in de biologie betekenis heeft.

Bij de mens wordt onder een schild een 'beschermende laag' verstaan. Dat kan een hard fysiek (bijvoorbeeld metalen) schild zijn zoals tribale krijgers, ridders of ME'ers deze gebruik(t)en, maar men spreekt ook van een raketschild, een denkbeeldig gebied waarin kwaadaardige projectielen (meestal andere raketten) kunnen worden uitgeschakeld, zoals het Amerikaanse Starwars-project.

Het wapenschild in de heraldiek is oorspronkelijk het schild dat men in het verleden gebruikte als bescherming tegen pijlen, speren e.d. In de heraldische schildvormen komen er ook voor met een halfronde insnijding opzij, waarin een lans (zie: steekspel) kon rusten, de zg. embouché.

In de biologie is een schild eveneens een beschermende versteviging. Het kan een aanduiding zijn van een ter bescherming verstevigd orgaan (of deel daarvan), zoals een dekschild of zoals bij kevers een verstevigde vleugel die de kwetsbare rug beschermt en vaak voorzien is van een schut- of juist waarschuwingskleur.

Bij schildpadden is er sprake van een vergroeiing van ribben en borstbeen. Schildpadden hebben overigens niet 1, maar 2 schilden, het buikpantser (plastron) en het rugschild (carapax). Beide spelen een belangrijke rol bij de determinatie van de dieren.

Zie ook[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Benitez-Johannot, P., and J.P. Barbier, Shields: Africa, Southeast Asia and Oceania. From the collections of the Barbier-Mueller Museum. Munich-London-New York: Prestel Verlag, 2000.
  • Beran, Harry, and Barry Craig (eds.), Shields of Melanesia. Honolulu: University of Hawaii Press, 2005.
  • Duuren, David van, De kunst van de verdediging; schilden uit het Tropenmuseum (Indonesië, Nieuw-Guinea, Australië). Amsterdam: KIT Publishers, 2001.
  • Nabbefeld, Ansgar, Roman Shields. Studies on archaeological finds and iconographic evidence from the end of Republic to the late Empire. Cologne 2008. ISBN 978-3-89646-138-4