Schild van Battersea

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het schild van Battersea.

Het Schild van Battersea is een schild, gedecoreerd in La Tène stijl. Het blad is van brons. Waarschijnlijk komt het uit de eerste eeuw voor Christus.

Het schild is als depotvondst gevonden bij het baggeren van de Theems, tijdens opgravingen naar de voorganger van Chelsea Bridge. Het schild is vernoemd naar het Battersea Power Station, een voormalige kolencentrale, dat vlak naast de brug ligt. In dezelfde omgeving zijn er Romeinse en Keltische wapens en skeletten gevonden. Veel historici concludeerden na deze vondst dat Julius Caesar hier de Thames over is gestoken tijdens zijn verovering van Brittania in 54 v.Chr..

Het schild is een van de belangrijkste militaire Keltische vondsten in Groot-Brittannië. Het schild is typisch Keltisch; het is rijk versierd met cirkels en spiralen. Omdat het schild niet beschadigd is, en dus niet tijdens een oorlog gebruikt is, denkt men dat het schild een votiefgave is.

Het schild werd ontdekt in 1857 en is te bezichtigen in het British Museum in Londen. Een replica is te vinden in het Museum of London.

Externe link[bewerken | bron bewerken]