Schoorsteenbrand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Schoorsteenbrand

Schoorsteenbrand is het verschijnsel dat opgehoopt roet in een schoorsteen vlam vat. Daardoor kan het rookkanaal zo heet worden, dat het scheurt en lek raakt. Als gevolg daarvan kunnen rookgassen en vlammen zich in de woning verspreiden.

Een schoorsteenbrand is herkenbaar aan een sterke rookontwikkeling die soms ook in het huis terechtkomt, een licht bulderend geluid in het rookkanaal en een sterkere trek.

Om schoorsteenbrand te voorkomen dient het rookkanaal in de schoorsteen regelmatig te worden gereinigd.

Oorzaken van schoorsteenbrand[bewerken]

De voornaamste oorzaken van schoorsteenbrand zijn:

 • roetophoping in het kanaal, bijvoorbeeld door:
  • de klep van het kanaal geheel of gedeeltelijk af te sluiten (smoren)
  • vernauwingen en verslepingen (bochten) in het rookkanaal
  • een foute verhouding tussen vermogen van de kachel, kanaal, te verwarmen ruimte en mate van woningisolatie
  • een beschadigd of slecht aangesloten rookkanaal
  • een bouwtechnisch slecht rookkanaal
 • creosootvorming (teervorming), dit komt vooral door een verkeerde stooktechniek:
  • verbranden van te nat hout, vervuild hout (geverfd) of afval wat niet in een kachel moet worden verbrand
  • te weinig beluchting

Rechthoekige rookkanalen zijn moeilijker te vegen en vormen zo een groter risico voor het ontstaan van brand.

Maatregelen[bewerken]

De brandweer bellen. Een schoorsteenbrand kan men vaak onder controle krijgen door enkele kilo's zout in het vuur te strooien.[bron?] Hierdoor dooft het vuur vaak binnen tien minuten. Een andere mogelijkheid om zelf schoorsteenbrand te doven is door het rookkanaal aan de onderkant dicht te stoppen met een dikke prop natte doeken. Hierdoor stopt de trek en dus de toevoer van zuurstof.

Blussen met water is geen alternatief, de schoorsteen kan scheuren of zelfs ontploffen. Een liter water wordt omgezet in 1700 liter stoom en dat kan de schoorsteen niet snel genoeg afvoeren. De brandweer kan vanaf het dak een voorlopige inspectie uitvoeren en met een ramoneur de schoorsteen blussen/ragen.

Tijdens de brand en het blussen moet de stookplaats afgeschermd worden om te voorkomen dat hete roetdeeltjes in huis terechtkomen. Ook zal de brandweer de muren en vloerdelen waar het rookkanaal langs of door loopt controleren, om een eventuele onopgemerkte uitbreiding van brand op te sporen. Na een schoorsteenbrand moet door een deskundige worden gecontroleerd of rookkanaal en kachel niet beschadigd zijn.

Risico's bij brandbestrijding[bewerken]

Het belangrijkste probleem bij het bestrijden van een schoorsteenbrand is het bereiken van de schoorsteen. Vegen van de schoorsteen gebeurt altijd van bovenaf. Vaak wordt een hoogwerker ingezet, maar ook wordt nog vaak met een ladder naar de schoorsteen geklommen. In beide gevallen moet de persoon die de schoorsteen veegt beveiligd worden tegen vallen, ook moet een ademluchttoestel gedragen worden in verband met de giftige hete rookgassen en roetdeeltjes. Door deze maatregelen is het werken moeilijk en zwaar.