Schoorsteenbrand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Schoorsteenbrand is het verschijnsel dat opgehoopt roet in een schoorsteen vlam vat. Daardoor kan het rookkanaal zo heet worden, dat het scheurt en lek raakt. Dan kunnen rookgassen en vlammen zich in de woning uitbreiden.

Een schoorsteenbrand is herkenbaar aan een sterke rookontwikkeling die soms ook in het huis terecht komt, een licht bulderend geluid in het rookkanaal en een sterkere trek.

Om dit te voorkomen is het verstandig regelmatig de schoorsteen te laten reinigen door een schoorsteenveger.

Oorzaken van schoorsteenbrand[bewerken]

De voornaamste oorzaken van een schoorsteenbrand zijn:

 • roetophoping in het kanaal, bijvoorbeeld door:
  • de klep van het kanaal geheel of gedeeltelijk af te sluiten (smoren)
  • vernauwingen en verslepingen (bochten) in het rookkanaal
  • een foute verhouding tussen vermogen van de kachel, kanaal, te verwarmen ruimte en mate van woningisolatie
  • een beschadigd of slecht aangesloten rookkanaal
  • een bouwtechnisch slecht rookkanaal
 • creosootvorming (teervorming), dit komt vooral door een verkeerde stooktechniek:
  • verbranden van te nat hout, vervuild hout (geverfd) of afval wat niet in een kachel moet worden verbrand
  • te weinig beluchting

Rechthoekige rookkanalen zijn moeilijker te vegen en vormen zo een groter risico als het aankomt op schoorsteenbranden.

Tegenmaatregelen[bewerken]

Als de brand al is ontstaan kan die onder controle worden gebracht door een paar kilo zout in het vuur te strooien. Hierdoor dooft het vuur binnen zo'n tien minuten. Blussen met water is geen alternatief, de schoorsteen zal dan scheuren of zelfs ontploffen. De reden hiervan is dat 1 liter water wordt omgezet in 1700 liter stoom en die kan de schoorsteen niet snel genoeg afvoeren. Daarom moet altijd de brandweer worden gebeld. Die kan tevens vanaf het dak een voorlopige inspectie uitvoeren en met de ramoneur de schoorsteen blussen/ragen.

Tijdens het vegen moet de haard afgeschermd worden om te voorkomen dat de hete roetdeeltjes in huis terechtkomen. Ook zal de brandweer de muren en vloerdelen waar het rookkanaal langs of door loopt met een warmtebeeldcamera visueel controleren, dit om een onopgemerkte uitbreiding van brand te voorkomen. Na een schoorsteenbrand moet worden gecontroleerd of het rookkanaal en de kachel nog goed zijn om te gebruiken. De brandweer blust de brand maar heeft niet de middelen en de taak om dit vast te stellen. Neem hiervoor contact op met uw verzekeraar en schakel een deskundig bedrijf in.

Een andere mogelijkheid om zelf de schoorsteenbrand te doven is door het rookkanaal aan de onderkant te dichten met een dikke prop van natte doeken. Eventueel kan deze met een passende stok op z'n plaats worden gehouden. Hierdoor stopt de trek en dus de toevoer van zuurstof. Dit is echter niet zonder gevaar, u loopt kans op brandwonden en uw kleding kan vlam vatten! Bel de brandweer via 112. De brandweer brengt geen kosten in rekening. De ingezette brandweer kan bovendien direct schadebeperkende maatregelen nemen tegen rook en roetschade.

Risico's bij brandbestrijding[bewerken]

Het belangrijkste probleem bij het bestrijden van een schoorsteenbrand is het bereiken van de schoorsteen. Het vegen van de schoorsteen gebeurt altijd van bovenaf. Vaak wordt een hoogwerker ingezet, maar ook wordt nog vaak met een ladder naar de schoorsteen geklommen. In beide gevallen moet de persoon die de schoorsteen veegt beveiligd worden tegen vallen, ook moet een ademluchttoestel gedragen worden in verband met de giftige hete rookgassen en roetdeeltjes. Door deze maatregelen is het werken moeilijk en zwaar.