Schreibrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Schreibrug
Schreibrug
Schreibrug
Algemene gegevens
Locatie Voldersgracht, Delft
Coördinaten 52° 1′ NB, 4° 22′ OL
Overspant Vrouw Juttenland
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer 12301
Architectuur
Type Boogbrug met balusterhekken.
Schreibrug
Schreibrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Schreibrug is een brug in het centrum van Delft en is een rijksmonument.

Naamgeving[bewerken]

De naam van deze gemetselde boogbrug is problematisch. Volgens de zeventiende-eeuwse stadshistoricus Van Bleyswijck zou de brug genoemd zijn naar het schreien der vrouwen na de slag tegen de Vlamingen in 1304, die ook de ernaast gelegen Bloedbrug haar naam gegeven zou hebben. Maar dat kan niet juist zijn. In 1304 was de stadsgrens nog niet tot hier gevorderd.

De tweede verklaring komt van de vroegere gemeentelijk archivaris Bouricius (archivaris van 1907 tot 1929), die meende dat de brug zo heette omdat zij schrijlings over het water ligt. Maar 'schrijlings' (van 'schrijden') en 'schrei' hebben niets met elkaar uitstaande. Een spellingvariant is uitgesloten.

Wellicht is de naam terug te voeren op het woord 'schreie' (schreivis), dat 'gedroogde vis' betekent. Dan zou dat voedsel hier vroeger verkocht kunnen zijn, zoals veel bruggen ook een handelsfunctie hadden. P.C. Visser meldt overigens dat hier vroeger, evenals op de Lakenverwersbrug, in oude kleding gehandeld werd.

Een alternatieve naam voor de brug is Brilbrug, naar het pand 'De Bril' dat tot 1900 aan de hoek van het Vrouwjuttenland en de Voldersgracht stond.

Literatuur[bewerken]

P.C. Visser, Delfts bruggen, Delft: Waltman, z.j., p. 32. Delft over bruggen, Delft: Deltech uitgevers, 1997, p. 30.

Zie ook[bewerken]