Schrikdraad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Isolator voor schrikdraad

Schrikdraad is een geleidende draad waar elektrische spanning op staat en die gebruikt wordt in een hekwerk.

Op de draad staat een (meestal pulserende) hoge elektrische spanning (2 tot 10 kV), waardoor degene die de schrikdraad aanraakt een gevoelige schok krijgt, door de lage stroomsterkte is het vermogen laag en daardoor is de schok niet dodelijk.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Schrikdraad wordt meestal gebruikt om vee binnen de omheining te houden, of om katten en reigers uit de buurt van vijvers te houden.

Vaak wordt het schrikdraad in een hek gecombineerd met prikkeldraad, waar geen spanning op staat. Dit is handig omdat het hek dan nog steeds bescherming biedt als de stroom uitgeschakeld is. Echt nodig is het echter niet, omdat het vee snel aan de draad gewend raakt.

Materiaal[bewerken | brontekst bewerken]

Een isolerend handvat maakt het mogelijk de draad weg te halen

Schrikdraad was oorspronkelijk massief metaaldraad. Later werd het vaak nylondraad of band waarin roestvast staal (rvs) draadjes zijn verwerkt. Prikkeldraad mag in Nederland niet als schrikdraad worden gebruikt, wel mag het op korte afstand van schrikdraad staan.

Sommige[bron?] boeren gebruiken meerdere draden boven elkaar aan houten palen, maar een enkele draad op een licht paaltje kan al voldoende zijn.[bron?]

Gewenning[bewerken | brontekst bewerken]

Runderen raken vrij snel gewend aan schrikdraad en leren dat ze de draad moeten mijden. Na de gewenningsperiode is het bijna mogelijk de elektrische spanning uit te schakelen. Bij paarden duurt het veel langer voor ze aan de draad gewend zijn.

Verbruik[bewerken | brontekst bewerken]

De hoge spanning gaat gepaard met een zeer lage stroom, het energieverbruik van schrikdraad is daardoor laag en een schrikdraadapparaat kan dan ook een heel seizoen werken op slechts één batterij. Echter zal door aanraking met begroeiing of door kortsluiting de energie te snel weglekken. Een netstroomapparaat heeft niet het nadeel van leeglopen. Bij weglekkende stroom zullen zowel netstroomapparaten als batterijapparaten met name op grotere afstand van het apparaat veel minder effectief zijn. Een enkel apparaat kan enkele tot vele kilometers draad van spanning voorzien.

Elektrische draadversperring[bewerken | brontekst bewerken]

Dodelijke draadversperring in Auschwitz

Metaaldraad onder elektrische spanning wordt ook gebruikt om mensen binnen dan wel buiten te houden, zoals bij gevangenissen, concentratiekampen en militaire terreinen.

In de Eerste Wereldoorlog bouwde de Duitse bezetter van België een 300 km lang hekwerk langs de Nederlands-Belgische grens: De Draad.[1] Dit hekwerk liep van de Noordzee tot aan Vaals, op dit hekwerk stond een dodelijke hoogspanning. Ook de Duitse concentratiekampen waren omheind met een hekwerk met dodelijk vermogen.

Wetgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Schrikdraad mag geplaatst zijn op de erfscheiding. Indien deze langs de weg ligt, moet de draad 50 cm van de kortst bijzijnde borduur/stoep verwijderd zijn en om de 50 m van een waarschuwingsbord voorzien zijn [bron?].