Scream queen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een scream queen is een actrice die bekendstaat om het spelen in horrorfilms als het slachtoffer of vrouwelijke hoofdrolspeelster. De naam is afgeleid van het feit dat deze hoofdrolspeelster het vaak uitschreeuwt als ze met het monster of de antagonist van de film wordt geconfronteerd.

De term kreeg een introductie na John Carpenter's Halloween. Actrice Jamie Lee Curtis werd toen, in 1978, beschreven als the Queen of Scream, aangezien al haar eerste films horrorfilms waren (The Fog, Prom Night, Terror Train & Road Games). Daarnaast was Curtis ook te zien in Halloween II.

Er werd in 1978 ook het boek Scream Queens uitgebracht. Enkele hoofdstukken uit het boek behandelt actrices van de genre uit de jaren 30 tot en met de jaren 60. Echter, het boek had geen uitgebreide release en de term werd nog niet gebruikt.

De term werd populair in de jaren '80, toen er veel horrorfilms werden uitgezonden in bioscoopzalen. Brinke Stevens, Linnea Quigley en Michelle Bauer, die te zien waren in Nightmare Sisters en Sorority Babes in the Slimeball Bowl-O-Rama, werden toen bestempeld als scream queens, toen Frederick S. Clarke de actrices deze zo noemde in zijn tijdschrift. Al snel begon Clarke meerdere en meer bekende actrices zo te noemen, waaronder Raquel Welch, Dee Wallace Stone en Linda Blair.

Omdat Clarke's benamingen populair leken te worden, publiceerde John Russo Scream Queens Illustrated. Hierin werden scream queens afgebeeld. Ook liet hij actrices er in zien die de potentie hadden de term te krijgen.

Toch waren er veel actrices die nooit de term kregen, ondanks het feit dat ze in verscheidene horrorfilms te zien waren. Fay Wray is daarvan een bekend voorbeeld. King Kong, Dr. X, Mystery in the Wax Museum en The Vampire Bat zijn allemaal horrorfilms die tussen 1932-34 zijn uitgebracht en waarin Wray te zien was. Waarom ze de term scream queen niet bemachtigde, is hoogstwaarschijnlijk omdat Wray een externe filmografie heeft waarin ze vooral te zien is in komische of dramafilms. Andere actrices die in meerdere horrorfilms te zien waren, maar nooit scream queens werden, zijn Evelyn Ankers, Beverly Garland en Janet Leigh.

Een invasie van scream queens dook ook op toen in de jaren 80 het slasher-genre opdook. Sarah Michelle Gellar zou de meest recente scream queen zijn.