Scriptkiddie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een scriptkiddie is een persoon die zich misdraagt op het internet. Hij maakt daarbij gebruik van technieken en hulpmiddelen die door anderen zijn ontwikkeld. Vaak zijn die bedacht door crackers. Een scriptkiddie heeft meestal geen verstand van de onderliggende technieken en is slechts een gebruiker van andermans middelen. Deze term wordt sinds halverwege de jaren 90 van de 20e eeuw gebruikt.

Het stereotype scriptkiddie is een puber van het mannelijke geslacht die over een krachtige computer beschikt. Scriptkiddies handelen vaak vanuit een baldadige motivatie en voor de "kick". Ze zijn zich meestal niet bewust van de gevolgen van hun eigen handelen of hebben weinig boodschap aan de gevolgen/overlast voor andere internetgebruikers.

Scriptkiddies veroorzaken overlast. Veel van de misbruikmeldingen op het internet worden veroorzaakt door scriptkiddies. Ze komen echter vaak kennis en kunde te kort om daadwerkelijk een gevaar te vormen voor mensen die hun computer en/of systemen goed up-to-date houden.

Veel computervirussen en -wormen worden als het werk gezien van scriptkiddies.

Een in Nederland bekend voorbeeld van het werk van een scriptkiddie is het zogenaamde Anna Kournikova-virus. Dit virus was door een computerverkoper uit Sneek met een paar muisklikken in elkaar gezet door gebruik te maken van een kant-en-klare virusontwerpomgeving. Dit virus heeft wereldwijd economische schade toegebracht maar leidde slechts tot een kleine werkstraf voor de maker.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]