Seeley (motorfiets)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Seeley-Honda

Seeley is een historisch merk van motorfietsen. Colin Seeley Ltd., later Colin Seeley Racing Developments Ltd. en Seeley Frames Ltd., Belvedere, Kent.

De voormalige zijspanracer Colin Seeley (1936-2020) ontwikkelde de 348 cc AJS- en 498 cc Matchless-wegracers door en ging zelfs kleine series bouwen toen AMC in Londen de poorten sloot. De machines gingen toen ook officieel Seeley heten.

Later specialiseerde Seeley zich in de bouw van frames voor racemotoren en ging samenwerken met Bernie Ecclestone die toen voor Brabham werkte. Tegenwoordig worden in classic-races nog steeds veel Seeley’s aangetroffen, met motorblokken van Matchless, BSA en andere merken.

In 1970 werkte Seeley aan een 500 cc tweetaktmotor, in samenwerking met Gordon Blair van de Universiteit van Belfast. De Queen's Universiteit van Belfast werkte vaak mee aan ontwikkelingsprojecten van tweetaktmotoren, ook voor het merk Greeves. De machine werd gereden in de North West 200 door Brian Steenson, een goed coureur maar ook medewerker van de universiteit.