Seiwa Genji

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Seiwa Genji (清和源氏) was de succesvolste en machtigste tak van de Japanse Minamoto-clan. Veel van de bekendste krijgsheren van de Minamoto, waaronder Minamoto Yoshiie, ook wel bekend als "Hachimantaro", of God van de oorlog, en Minamoto no Yoritomo, de stichter van het Kamakura-shogunaat, stamden af van deze lijn. De familie is vernoemd naar keizer Seiwa, de grootvader van Minamoto no Tsunemoto, patriarch van de Seiwa Genji.

Keizer Seiwa was de vader van prins Sadazumi (貞純親王, Sadazumi Shinno) (873-916) - vader van Minamoto no Tsunemoto (源経基) (894-961), de stichter van de Seiwa Genji, waar het Kamakura-shogunaat van afstamde. Ashikaga Takauji (1305-1358), de stichter van het Ashikaga-shogunaat, en Tokugawa Ieyasu (1543-1616), stichter van het Tokugawa-shogunaat, beweerden af te stammen van deze familie. Ook de Mori-clan beweerde afstamming van de Seiwa Genji.

Een groep van Shinto heiligdommen die nauw verbonden waren met de clan staat bekend onder de naam Drie Genji heiligdommen (源氏三神社 Genji San Jinja).

Stamboom van de Seiwa Genji[bewerken | brontekst bewerken]

(*)= In 1219 was de derde shogun Minamoto Sanetomo het laatste hoofd van de Minamoto-clan, toen zijn neefje Minamoto Kugyo, zoon van de tweede shogun Yoriie, hem doodde, en daarna zelf geëxecuteerd werd.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Sansom, George (1958). A History of Japan to 1334. Stanford, California: Stanford University Press.
  • Turnbull, Stephen (1998). The Samurai Sourcebook. Londen: Cassell & Co.