Shigechiyo Izumi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Shigechiyo Izumi (泉 重千代, Tokunoshima, 29 juni 1865? - aldaar, 21 februari 1986) was een Japanse honderdplusser. Volgens het Guinness Book of Records is hij vanaf de dood van Niwa Kawamoto tot aan zijn eigen dood de oudste mens geweest.

Zijn genoemde geboortedatum wordt echter in twijfel getrokken.[1] Als zijn geboortedatum wel klopt, is hij voor zover bekend de langst levende man ooit en wordt hij in levensduur alleen voorbijgestreefd door Jeanne-Louise Calment[2]. De naam Shigechiyo Izumi komt voor in de eerste Japanse census uit 1871[3], maar het is mogelijk dat de naam van Shigechiyo Izumi's jonggestorven broer in zijn geboorteakte is hergebruikt. Hijzelf is dan misschien pas in 1880 geboren.

Izumi was slechts 1 meter 42 lang, woog 42,6 kilo en maakte 71 ministers-presidenten van Japan mee. Hij had een typische levensstijl: zo dronk hij shōchū met donkerbruine suiker en begon op zijn 70e nog eens met roken. Indien zijn geboortedatum correct is heeft hij 98 jaar lang een werkend leven geleid, wat naar alle waarschijnlijkheid ook een absoluut record is.[4]

Shigechiyo Izumi overleed kort nadat hij vanwege een longontsteking in het ziekenhuis was opgenomen. Na zijn dood was de oudste persoon ter wereld gedurende meer dan 20 jaar steeds een vrouw, totdat Emiliano Mercado del Toro op 11 december 2006 de titel van oudste mens kreeg.