Showharmonie OBK Rhenen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Showharmonie Oefening Baart Kunst (OBK), opgericht in 1931[1], is een muziekvereniging gevestigd in de Nederlandse stad Rhenen (provincie Utrecht). De vereniging bestaat uit een muziekopleiding, jeugdorkest, slagwerkgroep en het paradepaardje van de club: het harmonieorkest.

www.obk-rhenen.nl

Het harmonieorkest[bewerken | brontekst bewerken]

Het harmonieorkest bestaat uit zo'n 45 muzikanten met een breed instrumentarium: trombones, trompetten, baritons, klarinetten, saxofoons, dwarsfluiten, hoorns, piccolo's, sousafoons, snares, bekkens en de basedrum. Het korps treedt in haar klassiek rode uniformen op bij taptoes, bloemencorso's, straatparades, wandeltochten, enzovoorts. Het repertoire bestaat uit marsmuziek afkomstig uit onder andere Nederland, Rusland, de Verenigde Staten, Tsjechië en Groot-Brittannië. Naast marsen spelen de muzikanten ook verschillende karakterwerken, uiteenlopend van alledaagse top40 muziek tot popklassiekers. Het feit dat OBK straatoptredens combineert met het houtkarakter van een harmonieorkest, maakt dat het een unieke verschijning is in Nederland.

Highlights[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds het oprichtingsjaar in 1931 is OBK regelmatig in de schijnwerpers komen te staan met een aantal hoogtepunten. Tijdens de klassieker tussen de voetbalclubs Ajax en Feyenoord in 1975 zorgde het orkest voor de muzikale aanvulling in het Olympisch stadion in Amsterdam. Op het Wereld Muziek Concours in 1978 in Kerkrade behaalde OBK de tweede plaats in de categorie Show. In 1995 won de Rhenense club de kampioensklasse op het onderdeel Show tijdens het topconcours in Barneveld. Ook is OBK regelmatig te zien in televisieprogramma's- en shows. De laatste jaren is het orkest niet meer weg te denken bij onder andere het bevrijdingsdefilé in Wageningen op 5 mei én is het al jaren vaste gast bij Corso Valkenswaard.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]