Sigebert de Lamme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sigebert de Lamme

Sigebert de Lamme (ca. 450 - 509) was koning van de Ripuarische Franken. Hij was een trouw bondgenoot van Clovis I maar werd gedood als gevolg van diens intriges in zijn streven om alle Franken onder zijn gezag te verenigen.

Sigebert was koning van de Ripuarische Franken (de Frankische stam die ten weerszijden van de Rijn leefde) met als hoofdstad Keulen. In 496 werd hij aangevallen door de Alemannen maar met steun van de Salische Franken onder Clovis wist hij deze aanval af te slaan in de Slag bij Tolbiac. Tijdens deze veldslag werd Sigebert gewond aan zijn knie en hierdoor bleef hij de rest van zijn leven kreupel, wat zijn bijnaam verklaart.

Nadat Clovis, met hulp van de andere Frankische vorsten, in 509 de Visigoten had verslagen, begon hij een campagne om alle resterende Frankische vorsten te elimineren teneinde als enige koning van de Franken te worden. Het uitschakelen van al zijn rivalen is niet anders te bestempelen dan als een bewust verraad van zijn jarenlang trouwe bondgenoten. Hij liet eerst alle vorsten van de Salische Franken doden. Daarna stookte hij Cloderic, Sigiberts zoon, op om de macht te grijpen ten koste van zijn vader. Geruggesteund door de machtige Clovis keerde Cloderic terug naar Keulen en vermoordde zijn vader toen deze lag te rusten tijdens een jachtpartij. Clovis deed alsof hij geschokt was door deze moord, liet Cloderic doden en riep zichzelf tot koning uit van de Ripuarische Franken.