Simlock

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een simlock is een blokkade die in een mobiele telefoon aangebracht wordt om te voorkomen dat de bezitter de simkaart omwisselt voor die van een andere telefoonprovider. De reden van de simlock ligt in het feit, dat telefoons vaak goedkoop of gratis worden aangeboden. Het verschil met de normale verkoopwaarde wordt geheel of gedeeltelijk bekostigd door de provider die de klant een tijd moet vasthouden om deze investering terug te verdienen. Meestal kan de bezitter na een jaar de deblokkeringscode gratis opvragen, waarmee de telefoon simlockvrij gemaakt kan worden. Tussentijds kan ook, maar dan zal de provider gewoonlijk een vergoeding eisen, omdat de economische grond voor het geven van de korting weggevallen is.

Er zijn diverse mogelijkheden om zonder toestemming van de provider de simlock te verwijderen, maar daar kleven nadelen aan. Er is bijvoorbeeld geen zekerheid of de telefoon het na het verwijderen van de simlock nog goed doet. Bovendien is het de provider die als leverancier van de telefoon optreedt en de garantie verleent. Het zonder toestemming simlockvrij maken wordt door providers gewoonlijk beschouwd als een uitsluitingsgrond voor de garantie.

Overigens is het niet verboden om de simlock tussentijds te verwijderen. Na aanschaf is het toestel eigendom van de koper, en die mag de keuze maken om naar een ander netwerk over te stappen. Dit wordt gewoonlijk gedaan door de software te vervangen of aan te passen, wat niet verboden is als de aanpasser of de opdrachtgever auteursrechten of een licentie bezit voor de vernieuwde software.

Onder andere is in een uitspraak van een Nederlandse rechtszaak het volgende vrijgegeven over het verwijderen van de simlock van mobiele telefoons: "Een simlock en een serviceproviderlock kunnen niet worden aangemerkt als auteursrechtelijk beschermd werk." en "Het veranderen van een simlock of serviceproviderlock, dan wel het binnendringen in een dergelijke voorziening is dan ook niet als wederrechtelijk te beschouwen."[1]