Sint-Antoniuskathedraal (Telšiai)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kathedraal Sint-Antonius van Padua

Šv. Antano Paduviečio katedra

Sint-Antoniuskathedraal
Plaats Respublikos gatvė, Telšiai 87130

Vlag van Litouwen Litouwen

Denominatie Rooms-katholieke kerk
Gewijd aan Antonius van Padua
Coördinaten 55° 59′ NB, 22° 15′ OL
Gebouwd in 1762-1794
Architectuur
Stijlperiode Barok, classicisme
Kerkprovincie
Bisdom                 bisdom Telšiai
Detailkaart
Sint-Antoniuskathedraal (Litouwen)
Sint-Antoniuskathedraal
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Kathedraal van Sint-Antonius van Padua (Litouws: Telšių Šv. Antano Paduviečio katedra) is een rooms-katholieke kathedraal in Telšiai, Litouwen. Het is de zetelkerk van het bisdom Telšiai.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Interieur

De geschiedenis van de kerk gaat terug tot 1624 toen de Litouwse vice-kanselier Paweł Stefan Sapieha een Franciscaans klooster vestigde en een houten kerk in het centrum van Telšiai liet bouwen. De kerk werd in de jaren 1762-1794 vervangen door een ruime kerk van baksteen. De toren werd gebouwd in 1859. In 1893 ontwierp de architect Piotras Serbinovičius het hek en de poorten rond het kerkhof.

Het kerkgebouw werd in 1926 bij de oprichting van het rooms-katholieke bisdom van Telšiai een kathedraal. Drie bisschoppen van Telšiai, Justinas Staugaitis, Vincentas Borisevičius en Pranciškus Ramanauskas, werden in de crypte van de kathedraal ter ruste gelegd.

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

De op een rechthoekig plan gebouwde kathedraal vertegenwoordigt kenmerken van de barok en het classicisme. Het heeft een toren en een driezijdige apsis. De kerk bezit zeven door Jurgis Mazeika ontworpen altaren, waarvan twee centrale altaren. Het hoofdaltaar op de eerste verdieping is gewijd aan een van de grootste heiligen van de Franciscanen, Antonius van Padua. De beeltenis van de heilige wordt in Litouwen als miraculeus beschouwd.

De Antoniuskathedraal is de enige kerk van Litouwen met twee verdiepingen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kathedraal van Sint-Antonius van Padua, Telšiai van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.