Naar inhoud springen

Sint-Clemenskerk (Merkelbeek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint-Clemenskerk
Sint-Clemenskerk in juli 2024
Plaats Merkelbeek
Gewijd aan Clemens
Coördinaten 50° 57′ NB, 5° 56′ OL
Gebouwd in 1876-1878
Uitbreiding(en) 1935 (transept en koor)
Restauratie(s) 1972-1973

2006-2006

Architectuur
Architect(en) Johannes Kayser

Joseph Franssen (vergroting 1935)

Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Neogotiek
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Clemenskerk is een kerkgebouw in Merkelbeek in de Nederlands Zuid-Limburgse gemeente Beekdaelen. Het is een rooms-katholieke kerk gelegen aan de Wilmenweg 1.

Er bestond al in de 13e eeuw een zelfstandige parochie in Merkelbeek. In de 18e eeuw werd een parochiekerk gebouwd, die na 1850 te bouwvallig bleek en werd overgedragen aan de Liefdezusters van het Kostbaar Bloed. De oude Sint-Clemenskerk bestaat nog steeds, maar staat tegenwoordig op het grondgebied van Brunssum.

In 1876 werd gestart met de bouw van een nieuwe parochiekerk, die in 1878 in gebruik werd genomen. Architect Johannes Kayser ontwierp een driebeukige kerk in neogotische stijl. De ingebouwde toren telt drie geledingen en heeft een ingesnoerde naaldspits. Binnen wordt de kerk overdekt door gemetselde kruisribgewelven. De glas-in-loodramen werden gemaakt door de Gebroeders Rooijen uit Maastricht. In 1935 werd de kerk vergroot door Joseph Franssen. Het oude priesterkoor werd daarbij vervangen door een transept, met daarachter een nieuw koor met driezijdige sluiting.

De kerk wordt tot op heden gebruikt door de parochie H. Clemens.

De bouw van de kerk leidde mede tot een verschuiving van de dorpskern, van Onderste Merkelbeek naar het westen, ongeveer halverwege tussen Douvergenhout en Onderste Merkelbeek. Deze dorpskern, rond de kerk, wordt wel Bovenste Merkelbeek genoemd, of gewoon Merkelbeek.

Zie de categorie Clemenskerk (Merkelbeek) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.