Sint-Willibrorduskerk (Heiloo)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint-Willibrorduskerk
Sint-Willibrorduskerk
Plaats Heiloo
Denominatie Rooms Katholiek
Gewijd aan Sint Willibrordus
Coördinaten 52° 36′ NB, 4° 42′ OL
Gebouwd in 1925-1927
Monumentale status Gemeentelijk monument
Architectuur
Architect(en) Jan Stuyt
Kerkprovincie
Bisdom                 Haarlem-Amsterdam
Detailkaart
Sint-Willibrorduskerk (Noord-Holland)
Sint-Willibrorduskerk
Lijst van bouwwerken van Jan Stuyt
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Willibrorduskerk is de derde kerk die gewijd is aan Sint Willibrordus in het Noord-Hollandse dorp Heiloo. De eerste Sint-Willibrorduskerk werd in 1681 in gebruik genomen. De tweede kerk werd in 1868 in gebruik genomen en in 1927 werd de huidige kerk in gebruik genomen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste Sint-Willibrorduskerk in Heiloo was een zogenaamde schuurkerk, een schuilkerk dus. Deze werd in 1868 gesloopt om plaats te maken voor een neogotische kerk van de hand van Herman Jan van den Brink. Deze kerk werd in 1925 gesloopt om plaats te maken voor de huidige kerk, ontworpen door Jan Stuyt, die in 1927 de deuren opende.

De kerk is begin deze eeuw gerestaureerd en het interieur werd gemoderniseerd omdat de kerk de functie van centrale kerk in Heiloo overnam van de Moeder Godskerk, nu Ter Coulsterkerk. De Ter Coulsterkerk is toen verkocht aan de Protestantse Gemeente Heiloo.

Exterieur[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk heeft de vorm van een kruisbasiliek, de zijbeuken steken relatief ver opzij. De kerktoren bevindt zich rechts van het portaal, naast de voorgevel.