Naar inhoud springen

Sjabloon:Leeswaarschuwing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Sjabloon:Spoil)
Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Sjabloondocumentatie​

Doel

Dit sjabloon geeft een leeswaarschuwing.

Over boeken, films, computerspellen en muziekalbums kan vaak heel wat geschreven worden zonder daarbij relevante delen van het verhaal te onthullen. Een meer diepgaande bespreking kan echter eisen dat enkele elementen uit het werk worden "verraden" en dit kan de appreciatie van een toekomstig lezer, kijker, speler, luisteraar beïnvloeden. Dit sjabloon biedt de mogelijkheid een hoffelijke waarschuwing te plaatsen op secties van het artikel waar zulke informatie in verwerkt kan zijn.

Het gebruik is niet verplicht: gezond verstand is nodig om te beslissen of een leeswaarschuwing gewenst is.

Belangrijk: dit sjabloon dient niet te worden gebruikt voor de klassieke werken daterend van vóór de twintigste eeuw (verhalen, opera's, mythen, tragedies, ...) want het zou onlogisch en anachronistisch zijn, noch voor de non-fictionele werken (geschiedenis, biografieën, documentaires), noch voor samenvattingen die niets meer vrijgeven dan wat er op een boekomslag staat.

Gebruik

Op de plaats waar de waarschuwing ingevoegd moet worden:

{{Leeswaarschuwing}}

Indien de leeswaarschuwing bedoeld is voor een bepaald stuk tekst op een grote pagina, kan een afsluitende "einde leeswaarschuwing" gewenst zijn:

{{Einde leeswaarschuwing}}

Zie ook