Slag bij Berryville

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Slag bij Berryville
Onderdeel van de Amerikaanse Burgeroorlog
Datum 3 september4 september 1864
Locatie Clarke County, Virginia
Resultaat onbeslist
Strijdende partijen
Flag of the United States (1912-1959).svg
Verenigde Staten van Amerika
Naval ensign of the Confederate States of America (1863-1865).svg
Geconfedereerde Staten
Leiders en commandanten
George Crook Richard H. Anderson
Troepensterkte
2 divisies divisiesterkte
Verliezen
314 295
Sheridans veldtocht in de Shenandoahvallei
Guard Hill · Summit Point · Smithfield Crossing · Berryville · Winchester III · Fisher's Hill · Tom's Brook · Cedar Creek

De Slag bij Berryville vond plaats op 3 september en 4 september 1864 in Clarke County, Virginia als deel van de veldtochten in de Shenandoahvallei van 1864 tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog.

Nadat de Noordelijke generaal-majoor Philip Sheridan op 29 augustus Smithfield Summit had ingenomen, zette hij zijn opmars verder naar Berryville, Virginia met 50.000 soldaten van het Army of the Shenandoah. Tegelijkertijd stuurde de Zuidelijke luitenant-generaal Jubal A. Early de divisie van generaal-majoor Joseph B. Kershaw van Winchester naar Berryville. Rond 17.00u viel Kershaw kolonel Joseph Thoburns divisie van het VIII Corps aan toen ze hun tenten aan het opzetten waren. Thoburns linkerflank stortte in elkaar voor de rest van het korps te hulp kon snellen. Het invallen van de duisternis echter maakte een einde aan de gevechten. Toen Early de volgende ochtend de versterkte Noordelijke slaglinie zag, trok hij zijn soldaten terug achter Opequon Creek.