Slag bij Ezra Church

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slag bij Ezra Church
Onderdeel van de Amerikaanse Burgeroorlog
Datum 28 juli 1864
Locatie Fulton County, Georgia
Resultaat Noordelijke overwinning
Strijdende partijen
Flag of the United States (1912-1959).svg
Verenigde Staten van Amerika
Flag of the Confederate States of America (1863–1865).svg
Geconfedereerde Staten van Amerika
Leiders en commandanten
William T. Sherman
Oliver Otis Howard
John Bell Hood
Troepensterkte
13.266 18.450
Verliezen
642 3.000
Slagen tijdens de Atlantaveldtocht
Rocky Face Ridge · Resaca · Adairsville · New Hope Church · Picket's Mill · Dallas · Kolb's Farm · Kennesaw Mountain · Marietta · Pace's Ferry · Peachtree Creek · Atlanta · Ezra Church · Utoy Creek · 2de Dalton · Lovejoy's Station · Jonesborough

De Slag bij Ezra Church vond plaats op 28 juli 1864 in Fulton County, Georgia tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog.

De slag[bewerken]

Het Noordelijke leger onder leiding van generaal-majoor William T. Sherman lag in een omgekeerde U-vorm in stellingen rond de Zuidelijke stad Atlanta. Sherman probeerde de stad tot overgave te dwingen door de toevoerlijnen te vernietigen. Om dit doel te bereiken stuurde hij het leger onder leiding van generaal-majoor Oliver O. Howard in noordelijke en westelijke richting rond de Noordelijke stellingen om aan de westelijke zijde van Atlanta de spoorweg aan te vallen. Generaal John Bell Hood, bevelhebber van het Zuidelijke leger, had dit manoeuvre voorzien en stuurde soldaten om Howard op te wachten en bij verrassing aan te vallen.

De tegenstanders botsten op elkaar op in de namiddag van 28 juli bij Ezra Church. Hood had echter geen geluk. Het verrassingselement was weg want Howard had ook de reactie van Hood voorzien. De Noordelijken lagen de Zuidelijken op te wachten. De Zuidelijken gingen tot de aanval over maar slaagden er niet in om door de Noordelijke stellingen te breken. De Noordelijke poging om de spoorweg te bereiken mislukte, maar de Zuidelijken hadden zware verliezen geleden. Onder de gewonden was generaal Alexander P. Stewart, één van de korpscommandanten van Hood.

Bronnen[bewerken]