Slag bij Folck's Mill

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Slag bij Folck's Mill
Onderdeel van de Amerikaanse Burgeroorlog
Datum 1 augustus 1864
Locatie Allegany County, Maryland
Resultaat onbeslist
Strijdende partijen
Flag of the United States (1912-1959).svg
Verenigde Staten van Amerika
Naval ensign of the Confederate States of America (1863–1865).svg
Geconfedereerde Staten
Leiders en commandanten
Benjamin F. Kelley John McCausland
Troepensterkte
drie regimenten twee brigades
Early’s raid tegen de B&O spoorweg
Monocacy · Fort Stevens · Heaton's Crossroads · Cool Spring · Rutherford's Farm · Kernstown II · Folck's Mill · Moorefield

De Slag bij Folck's Mill vond plaats op 1 augustus 1864 in Allegany County, Maryland als deel van de veldtochten in de Shenandoahvallei van 1864 tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog.

Nadat de Zuidelijke cavalerie op 30 juli 1864 Chambersburg, Pennsylvania had geplunderd, vertrokken de Zuidelijke generaals John McCausland en Bradley Tyler Johnson naar Cumberland in westelijke Maryland om de Baltimore & Ohio spoorweg aan te vallen. Rond 15.00u op 1 augustus 1864 arriveerden de Zuidelijken in Folck’s Mill, ten oosten van Cumberland. Daar stonden drie regimenten en 6 stukken artillerie onder leiding van de Noordelijke brigadegeneraal Benjamin F. Kelley de Zuidelijken op te wachten. De Noordelijke soldaten waren zonder uitzondering nieuwe rekruten. Toen de Zuidelijken arriveerden, opende de Noordelijke artillerie het vuur. Onbekend met de vijandelijke sterkte en het terrein stelde McCausland zijn eigen artillerie op om het vijandelijke vuur te beantwoorden. Het artillerieduel duurde tot 20.00u waarna McCausland zich terugtrok in zuidoostelijke richting naar Oldtown, Maryland langs de Potomac.

De volgende dag troffen de Zuidelijken de nodige voorbereidingen om de rivier over te steken naar West Virginia. De bruggen over de Chesapeake and Ohio River waren door kolonel Israel Stough verbrand. Stough stelde daarna zijn troepen op om de oversteek van de Zuidelijken tegen te houden. Na een korte strijd gaven de Noordelijken zich onder voorwaarden over. De Zuidelijken staken de kanalen over en rukten op naar Springfield in West Virginia waar ze op 4 augustus uitrusten. Hoewel de strijd zelf tactisch onbeslist was, heeft het oponthoud de spoorweg beschermd tegen vernietiging.

Bronnen[bewerken]