Slag bij Snyder's Bluff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slag bij Snyder's Bluff
Onderdeel van de Amerikaanse Burgeroorlog
De veldtocht van Grant tegen Vicksburg
De veldtocht van Grant tegen Vicksburg
Datum 29 april-1 mei 1863
Locatie Warren County Mississippi
Resultaat Zuidelijke overwinning
Strijdende partijen
Naval jack of the United States (1861–1863).svg
Verenigde Staten
Flag of the Confederate States of America (1861–1863).svg
Geconfedereerde Staten
Leiders en commandanten
William T. Sherman Louis Hébert
Troepensterkte
8 kanonneerboten
Grants operaties tegen Vicksburg

Grand Gulf · Snyder's Bluff · Port Gibson · Raymond · Jackson · Champion Hill · Big Black River Bridge · Milliken's Bend · Young's Point · Richmond · Goodrich's Landing · Helena · Vicksburg

De Slag bij Snyder's Bluff vond plaats tussen 29 april en 1 mei 1863 in Warren County, Mississippi tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Noordelijke eenheden onder leiding van generaal-majoor William T. Sherman voeren een schijnaanval uit op de Zuidelijke stellingen van Snyder’s Bluff.

Om te verhinderen dat er Zuidelijke versterkingen naar de Grand Gulf zouden gestuurd worden, voerden de Noordelijken een schijnaanval uit op Snyder’s Bluff. In de namiddag van de 29ste april stoomden de 8 kanonneerboten en 10 transportschepen onder leiding van luitenant-commandant K. Randolph Breese op naar de monding van Chickasaw Bayou. Aan boord bevond zich de divisie van generaal-majoor Francis Blair. Op 30 april vielen de schepen de batterij bij Drumgould's Bluff aan. Tijdens de gevechten incasseerde de USS Choctaw meer dan vijftig treffers. Er vielen geen slachtoffers. Rond 18.00u ontscheepten de eenheden zich en rukten op langs de Blake's Levee naar de vijandelijke kanonnen. Toen ze Drumgould's Bluff in het vizier kregen, openden de kanonnen aldaar het vuur op de Noordelijken. De Noordelijke opmars werd stopgezet. Na het invallen van de duisternis scheepten de troepen zich opnieuw in om de nacht veilig door te brengen. De volgende morgen gingen ze opnieuw aan land. Het moerassig terrein en schoten van de vijandelijke batterij verhinderde hen om vooruitgang te boeken. De kanonneerboten openden rond 15.00u opnieuw het vuur ter ondersteuning van de infanterie. Na het invallen van de duisternis werd de aanval gestaakt. Sherman kreeg het bevel om zijn troepen bij Milliken’s Bend aan land te brengen.

Bronnen[bewerken]