Slag bij Trenton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Slag bij Trenton speelde zich af op 26 december 1776, tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, na de oversteek van de Delaware door Washington. Generaal George Washington leidde het continentaal leger door de rivier om het Britse garnizoen van Duitse huurlingen bij verrassing te verslaan te Trenton (New Jersey). Door deze verpletterende overwinning kon het continentaal leger de goede posities innemen met het oog op de slag bij Princeton, die de week daarop plaatsvond.

Trenton was bezet door drie regimenten van 1400 Hessische soldaten onder leiding van kolonel Johann Rall. Het leger van George Washington, dat ongeveer 2400 man telde, sloeg toe met twee colonnes: deze van generaal-majoor Nathanael Greene langs het noorden en deze van generaal-majoor John Sullivan langs het westen. Een derde divsie diende langs het zuiden aan te vallen, maar kon wegens tijdgebrek de rivier niet oversteken.

Er wordt beweerd dat de Hessenaars kerstmis hadden gevierd en te dronken waren om zich ernstig voor te bereiden op de veldslag, maar dit is niet correct. Dat de Amerikanen de overwinning behaalden in de Slag bij Trenton, is te danken aan een spion, John Honeyman genaamd, die erin geslaagd was om inlichtingen te vergaren en de vijandelijke troepen te misleiden over de positie van de Amerikaanse troepen. De overtocht van de Delaware vond plaats tijdens een storm en verraste de Hessenaars. De overtocht werd vertraagd door een sneeuwstorm met kerstmis woedde. Uiteindelijk bereikten de Amerikaanse troepen de overkant op 26 december om 3 uur 's nachts. De strijd zelf duurde maar een uur. De Hessenaars verloren 23 man en 913 werden gevangengenomen. De Amerikaanse verliezen waren zeer beperkt: er werden twee officeren verwond, de neef van George Washington, en James Monroe, de toekomstige president van de Verenigde Staten.

's Middags waren de Amerikaanse troepen opnieuw de Delaware overgestoken en met de gevangenen teruggekeerd naar Pennsylvania. De overwinning gaf het continentaal Congres opnieuw vertrouwen, omdat gebleken was dat de Amerikaanse troepen in staat waren om reguliere troepen te verslaan.

2de Slag bij Trenton[bewerken | brontekst bewerken]

George Washington verwachtte na de overwinning een tegenoffensief van de Britse troepen maar was hen voor. Hij trok de Delaware over op 30 december 1776 om de vijand opnieuw te bekampen in Trenton. De slag tegen de legers van generaal Cornwallis vond plaats op 2 januari 1777. Het leger van Washington slaagde erin de Britten terug te dringen. De echte confrontatie zou plaatsvinden in de slag bij Princeton.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Bataille de Trenton op de Franstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.