Slag bij Yellow Bayou

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slag bij Yellow Bayou
Onderdeel van de Amerikaanse Burgeroorlog
Datum 18 mei 1864
Locatie Avoyelles Parish Louisiana
Resultaat Noordelijke overwinning
Strijdende partijen
Flag of the United States (1912-1959).svg
Verenigde Staten
Flag of the Confederate States of America (1863–1865).svg
Geconfedereerde Staten
Leiders en commandanten
Joseph Mower Richard Taylor
Troepensterkte
1ste en 3de divisie, XVI korps District of Western Louisiana
Verliezen
360 500
Red Riverveldtocht

Fort De Russy · Mansfield · Plesant Hill · Blair's Landing · Monett's Ferry · Mansura · Yellow Bayou

De Slag bij Yellow Bayou vond plaats op 18 mei 1864 in Avoyelles Parish Louisiana tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Toen Noordelijke verkenners Zuidelijke eenheden bij Yellow Bayou hadden opgemerkt, kreeg brigadegeneraal Joseph Mower het bevel om hun opmars te stoppen. Na verschillende aanvallen en tegenaanvallen werd de Zuidelijke opmars gestuit.

Achtergrond[bewerken]

Na de Slag bij Mansfield en de Slag bij Pleasant Hill had generaal-majoor Nathaniel P. Banks zich teruggetrokken. Op 17 mei bereikte hij en zijn troepen de Atchafalaya-rivier. Zijn genie-troepen dienden eerste een brug te bouwen voor hij zijn troepen in veiligheid kon brengen op de andere oever.

De slag[bewerken]

Op 18 mei meldden Noordelijke verkenners de aanwezigheid van de Zuidelijke generaal-majoor Richard Taylors eenheden bij Yellow Bayou. Banks gaf het bevel brigadegeneraal A.J. Smith om de Zuidelijken tegen te houden. Smith gaf dit bevel door aan brigadegeneraal Joseph Mower. De Noordelijken vielen de Zuidelijke slaglinie aan. Het initieel succes voor Mower werd tenietgedaan door een Zuidelijke tegenaanval. Uiteindelijk slaagden de Noordelijken erin om de Zuidelijke tegenaanval te stoppen. De strijd duurde verschillende uren voor de Zuidelijken zich uiteindelijk terugtrokken.

Gevolgen[bewerken]

Yellow Bayou was de laatste slag van de mislukte Red Riverveldtocht. Hoewel hun doelstellingen niet behaald werden, kon het leger ontsnappen om de strijd verder te zetten.

Bronnen[bewerken]