Slash (fictie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het symbool Slash staat tussen de twee namen van een romantisch paar, en is de oorsprong van de naam.

Slash is een soort fanfictie waarin het een belangrijkste plotelement is dat een of meer personages die bekend zijn uit de media homoseksuele relaties met elkaar aangaan. De homoseks bevat expliciete details, en wordt doorgaans behandeld op een wijze die naar presentatie en inhoud los staat van de algemeen gangbare verhaalelementen; er wordt daarmee een extra fantasie-element ingevoerd in de verhalen.

De naam komt van het symbool slash dat gebruikt wordt in de aanduiding van het belangrijkste paar, in tegenstelling tot de ampersand, die normaal gesproken gebruikt wordt voor "vriendschaps"-fictie.

Slashfictie volgt de populaire media op de voet; en er verschijnen steeds nieuwe verhalen.

Geschiedenis[bewerken]

Er wordt algemeen aangenomen dat slashfictie is ontstaan binnen de groep fans van de originele Startrekserie, waaruit eind jaren 70 van de vorige eeuw Kirk/Spockverhalen ontsproten. Dit is geen verrassing, daar het bestaan van moderne fanfictie als geheel te danken is aan de populariteit van Star Trek. Van daaruit hebben de toegenomen tolerantie ten opzichte van homoseksualiteit en de toegenomen acceptatie daarvan, gekoppeld aan frustraties over de weergave van homorelaties in de "mainstream"-media, ertoe geleid dat auteurs een groeiend verlangen kregen deze onderwerpen op hun eigen voorwaarden te onderzoeken, met bekende en geaccepteerde mediakarakters. Slash heeft de Startrekfranchise gevolgd gedurende de spin-offs en heeft zich vervolgens snel vertakt naar andere tv-shows, films en boeken.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]