Smash (term)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Roger Federer tijdens de US Open 2006

Een smash is een term uit het volleybal, het badminton en het tennis. Het is een dermate harde klap tegen de bal of shuttle dat de tegenstander geen mogelijkheid meer heeft om deze op een correcte manier terug te spelen over het net.

Volleybal[bewerken | brontekst bewerken]

De spelverdeler geeft een set-up, waarna de aanvaller deze hard over het net slaat. Met behulp van de juiste techniek zal de bal zo steil mogelijk naar beneden geslagen worden. Door gebruik van de pols kan de richting aangepast worden. Een smash wordt vaak gemaakt aan het net, maar het is ook mogelijk om de aanval vanaf de 3 meter lijn uit te voeren, waardoor de tegenstander verrast kan worden.

Badminton[bewerken | brontekst bewerken]

Bij badminton komt een smash als de tegenstander de shuttle hoog speelt. Met behulp van de juiste techniek zal de shuttle strak en hard over het net geslagen worden richting de grond. Hierbij kan de shuttle zeer hoge snelheden bereiken. Het snelheidsrecord in de badminton is 417 km/h, geslagen door Lee Chong Wei in 2017, in een partij tegen Viktor Axelsen [1]. Mede hierdoor is badminton de snelste indoorsport ter wereld.