Snoecks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het jaarboek van Snoecks is een van oorsprong Belgische almanak, die ook in Nederland wordt uitgebracht. Elk jaar in oktober is er een nieuwe editie met meer dan 500 pagina’s bijdragen over literatuur, fotografie en andere kunsten.

Snoecks verscheen voor het eerst in 1923[1]. De Gentse drukkersfamilie Snoeck gaf toen al sinds 1782 de kleine Snoeck’s Almanak uit. De “Groote Snoeck’s Almanak” bood meer verhalen en was rijker geïllustreerd dan de kleine. Het Snoecks jaarboek zoals dat vandaag nog bestaat, werd in belangrijke mate bedacht en vormgegeven door Serge Snoeck (1923-1997). In de jaren zestig zorgde hij voor een verbreding van de ‘grote almanak’. Er kwam meer ruimte voor fotografie, plastische kunsten, film en design. Snoecks liet in de uitgave van 1969 de apostrof vallen en kreeg als ondertitel ‘literair jaarboek voor zuid en noord’ mee. Voor het eerst verscheen het jaarboek in Vlaanderen én in Nederland. Het boek wordt als een lifestyleproduct in de markt gezet.

De laatste Snoecks verscheen in 2022[1]. De reden hiervoor was het overlijden van hoofdredacteur Geert Stadeus. Hij overleed eind november 2021 aan de gevolgen van een fietsongeval, nadat hij in een kunstmatige coma werd gehouden. De hersenschade bleek te groot, en Stadeus is niet meer wakker geworden.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]