Soedirman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Soedirman

Generaal Soedirman (Rembang, 24 januari 1916 - Magelang, 29 januari 1950), in de moderne spelling Sudirman, was de Indonesische opperbevelhebber tijdens de strijd om de onafhankelijkheid (1945-1950).

Hij was voor de Tweede Wereldoorlog gewoon leraar te Cilacap, maar werd tijdens de Japanse bezetting van Indonesië commandant van het zogenaamde 'peta'-bataljon, het door de Japanners opgerichte ondersteuningsleger. Na het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1945 vocht hij succesvol (onder anderen met zijn overste Soeharto) tegen eerst de Engelsen en later de Nederlanders. Hierdoor werd hij al op 12 november 1945 gekozen tot opperbevelhebber. Hij heeft de jaren van strijd veelal in een draagbaar doorgebracht aangezien hij ernstig leed aan tbc, waaraan hij uiteindelijk ook is overleden.

Hij ligt begraven op het ereveld van Semaki te Jogjakarta. Zijn naam wordt in het huidige Indonesië in ere gehouden en is hij een nationale held.[1] Er zijn veel straten naar hem vernoemd, en ook het station Sudirman in Jakarta.