Soemerisch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Soemerisch schrift (26e eeuw voor Christus)

Het Soemerisch was de taal die gesproken werd door de Soemeriërs, de bewoners van het zuidelijke deel van Mesopotamië. Het is met geen enkele bekende taal verwant en geldt daarom als een isolaat.

Het Soemerisch was een agglutinerende en ergatieve taal die vanaf het vierde millennium tot ca. 2000 v.Chr. gesproken werd. Na ongeveer 2000 v.Chr. werd de taal verdrongen door een Semitische taal, het Akkadisch. Het Soemerisch bleef daarna echter nog wel in gebruik als cultuurtaal en voor de eredienst. Pas in de eerste eeuw v.Chr. kwam ook daar een eind aan, toen het Aramees verdrongen werd door het Grieks en het spijkerschrift in onbruik raakte. Vele generaties geleerden in Mesopotamië hebben zich daarom deze taal eigen moeten maken als onderdeel van hun opleiding. De bewaard gebleven woordenlijsten die voor dat doel gebruikt werden, zijn van onschatbare waarde geweest voor het moderne wetenschappelijke onderzoek.

Het Soemerisch is een van de eerste talen of misschien wel de eerste taal waarvoor een schrift ontwikkeld is en die kan bogen op een uitgebreide literatuur.