Sony Vegas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sony Vegas
Ontwikkelaar Sony Media Software
Recentste versie 16 
(27 augustus 2018)
Laatste bètaversie 16 
(27 augustus 2018)
Besturingssysteem Windows 2000+
Categorie Video
Licentie Propriëtair
Website (en) Productpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Sony Vegas is een betaald videobewerkingsprogramma voor Windows 2000 en hoger ontwikkeld door Sony Media Software. Oorspronkelijk was het programma bedoeld voor het monteren van geluid, en dat is nog steeds te zien in het programma. Het bevat namelijk een groot scala aan geluidbewerkingsopties. Het programma bevat verder een ongelimiteerd aantal sporen voor allerlei bestanden, veel complexe video-effecten, 24 bit-/192 kHZ-geluidsondersteuning, VST- en DirectX-ondersteuning, en men kan met het programma Dolby Digital-geluid genereren. Sinds versie 12 wordt er ook Stereoscopische film en Blu-ray ondersteunt.

Het programma is sinds versie 14 overgenomen door MAGIX en is sindsdien geen Sony Vegas, maar VEGAS Pro.

De feitelijke versie beschikt over 2 modules. Het videobewerkingsprogramma en DVD Architect, een dvd-bewerkingsprogramma. Dit videobewerkingsprogramma haalde veel sympathie omdat het stabiel bleef werken op MS Windowsmachines.

In de loop van de jaren dat het programma is ontwikkeld zijn er meerdere versies op de markt gekomen, met ieder een eigen doelgroep. De consumentenversie van het programma heeft dezelfde interface en onderliggende code als de professionele versie, maar beschikt niet over een aantal professionele opties zoals het bewerkingen van 24p-video en geavanceerde compositiemogelijkheden. Er zijn ook softwarepakketten verkrijgbaar waarbij andere software zit, waarmee bijvoorbeeld dvd's gebrand kunnen worden.

Op 20 september 2016 werd VEGAS Pro 365 gelanceerd. Het is in tegenstelling tot alle andere versies een abonnement en heeft het een extra functie genaamd: trainingen.

Externe link[bewerken]