Sophie de Condorcet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sophie de Condorcet

Sophie de Condorcet (Meulan, 1764 - Parijs, 8 september 1822), geboren Sophie de Grouchy en bekend als Madame de Condorcet, was een prominente Franse salonnière. Zij had een salon van 1789 tot het begin van de Terreur in 1792, en opnieuw van 1799 tot haar dood in 1822.

Zij was de vrouw van de wiskundige en filosoof Nicolas de Condorcet. Haar man was politiek actief en verbonden met de girondijnen. Hij stierf tijdens de Terreur in gevangenschap. Ondanks zijn dood, en het feit dat haar broer Emmanuel, markies de Grouchy tussen 1815 en 1821 verbannen was, was Madame de Condorcet invloedrijk vóór, tijdens en na de Franse Revolutie. Als gastvrouw was ze populair vanwege haar vriendelijkheid, schoonheid en onverschilligheid voor iemands klasse of sociale afkomst. In tegenstelling tot Madame Roland liet Madame de Condorcet altijd vrouwen toe in haar salons.

De Condorcet was hoog opgeleid en sprak vloeiend Engels en Italiaans. Ze was ook zelf schrijver en vertaler en produceerde invloedrijke vertalingen van werken van Thomas Paine en Adam Smith.

Wetenswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Sophie de Condorcet is een van de hoofdpersonen in de stripreeks 'De Verlichte Markiezin' van striptekenaar Lax die tussen 1988 en 1990 verscheen.