The Browning Version (1994)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Browning Version
Regie Mike Figgis
Producent Ridley Scott
Mimi Polk Gitlin
Scenario Ronald Harwood
Terence Rattigan (toneelstuk)
Hoofdrollen Albert Finney
Ben Silverstone
Matthew Modine
Greta Scacchi
Muziek Mark Isham
Montage Hervé Schneid
Cinematografie Jean-François Robin
Distributie Paramount Pictures
Première 1994
Genre Drama
Speelduur 97 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Voorloper The Browning Version (Anthony Asquith, 1951)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Browning Version is een Britse dramafilm uit 1994 onder regie van Mike Figgis. Deze verfilmde hiervoor het gelijknamige toneelstuk van Terence Rattigan uit 1948, waarmee hij de tweede was na Anthony Asquith in de eveneens gelijknamige film uit 1951. Figgis werd voor zijn versie genomineerd voor een Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes. Het filmscenario werd genomineerd voor een BAFTA Award.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Andrew Crocker-Harris (Albert Finney) is een strenge docent klassieke talen op een chique middelbare jongensschool. Hij was ooit vol passie en bevlogenheid om zijn leerlingen zijn vak bij te brengen, maar het vuur in hem is al jaren geleden gedoofd. Inmiddels geniet hij vooral zelf van de klassieken en is hij tegenover de jongens in zijn klas verworden tot een afstandelijke, strikte handhaver van discipline. Zozeer dat ze Crocker-Harris in de wandelgangen 'de Hitler van 5B' noemen.

In de band met zijn collega's en zijn privéleven is het van hetzelfde laken een pak. Zijn echtgenote Laura (Greta Scacchi) en hij leven op afstandelijke voet samen met elkaar. Zij heeft zich achter zijn rug om inmiddels in de armen geworpen van Crocker-Harris' jongere Amerikaanse collega Frank Hunter (Matthew Modine). Zijn academische loopbaan loopt daarbij ten einde omdat hij het vanwege hartproblemen rustiger aan moet gaan doen. Rector Frobisher (Michael Gambon) heeft Crocker-Harris' opvolger Tom Gilbert (Julian Sands) al aangenomen en probeert het afscheid van Crocker-Harris zo geruisloos mogelijk te maken. Hij wordt immers door velen gerespecteerd, maar door weinigen geliefd. Hijzelf ondergaat alles zoals hij al jaren leeft, namelijk zonder enig vertoon van zijn emoties.

Een van Crocker-Harris' jonge leerlingen genaamd Taplow (Ben Silverstone) voelt niettemin wel genegenheid voor zijn leraar, die hem geregeld buitenschools bijles geeft. Hij vindt op een boekenmarkt de eerste druk van Richard Brownings Engelse vertaling van de Agamemnon, Crocker-Harris' favoriete werk. Taplow koopt het en doet het wanneer de gelegenheid zich voordoet cadeau aan zijn leraar met een zelfgeschreven spreuk in het Oudgrieks erin. Deze blijk van genegenheid verrast en overrompelt Crocker-Harris zozeer dat al zijn opgekropte emoties eruit komen en hij daar eindelijk naar gaat luisteren.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Albert Finney Andrew Crocker-Harris
Greta Scacchi Laura Crocker-Harris
Matthew Modine Frank Hunter
Julian Sands Tom Gilbert
Michael Gambon Dr. Frobisher
Ben Silverstone Taplow
Jim Sturgess Bryant
Joseph Beattie Wilson
Mark Bolton Grantham
Tom Havelock Laughton
Walter Micklethwait Buller
Jotham Annan Prince Abakendi
David Lever David Fletcher
Bruce Myers Dr. Rafferty
Maryam d'Abo Diana
Heathcote Williams Dr. Lake
Oliver Milburn Trubshaw
George Harris Adakendi Senior