Lucius Cossonius Gallus: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
26 bytes toegevoegd ,  14 jaar geleden
lf
k (+sjabl)
(lf)
'''Lucius Cossonius Gallus''' was een [[Romeinse Rijk|Romeins]] politicus uit de tijd van [[Trajanus]] en [[Hadrianus]]. Hij behoorde tot de [[patriciër]]sstand. Zijn volledige naam was '''Lucius Cossonius Gallus Vecilius Crispinus Mansuanius Marcellinus Numisius Sabinus'''.<ref>''AE'' [http://compute-in.ku-eichstaett.de:8888/pls/epigr/epiergebnis?p_belegstelle=AE+2003%2C+01801&r_sortierung=Belegstelle 2003, 1801].</ref>
 
Gallus begon zijn carrière als ''[[tribunus]]'' in het [[legio XXI Rapax]]. Dit moet voor het jaar 92 geweest zijn, aangezien het legioen in dat jaar door de [[Sarmaten]] werd vernietigd. Nog voor 100 werd Gallus ''triumvir capitalis'', het hoofd van de gevangenis. Vervolgens werd hij aangesteld als ''[[legatus]]'' van de ''[[provincia]]'' [[Asia (Romeinse provincie)|Asia]].
 
Rond 115/116 werd Gallus ''[[proconsul]]'' van [[Sardinië]].<ref>Omdat er wel erg lange tijd verstreken is sinds zijn ambtstermijn in Asia in het licht van de gebruikelijke ''[[cursus honorum]]'' is ook wel voorgesteld dat zijn termijn in Sardinië eerder gedateerd moet worden.</ref> In 116 was hij samen met [[Decimus Terentius Gentianus]] ''[[consul suffectus]]''. Aansluitend was hij rond 117/118 ''[[legatus Augusti pro praetore]]'' van [[Galatië]]. Rond 120 bekleedde hij hetzelfde ambt in [[Judea]].
27.525

bewerkingen

Navigatiemenu