Johann Schober: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Alexbot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: en:Johann Schober
VolkovBot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: he:יוהן שובר
Regel 10: Regel 10:
[[en:Johann Schober]]
[[en:Johann Schober]]
[[eo:Johann Schober]]
[[eo:Johann Schober]]
[[he:יוהן שובר]]
[[tr:Johann Schober]]
[[tr:Johann Schober]]

Versie van 16 mei 2008 21:33

Johann Schober (Perg, 14 november 1874 - Baden bij Wenen, 19 augustus 1932) was een Oostenrijks jurist, beambte en politicus. Hij was enige tijd bondskanselier en minister van buitenlandse zaken van Oostenrijk.

Schober was tussen 1918 en 1932 hoofd van de politie in Wenen. Toen in juli 1927 in Burgenland sociaal-democratische Schutzbund-leden door demonstrerende nationaal-conservatieve Heimwehr-leden werden doodgeschoten, brak in Wenen een opstand uit. Onder de verantwoordelijkheid van Schober werd ingegrepen en vielen 89 doden en meer dan duizend gewonden. Het ingrijpen markeerde de ontstane polarisatie in de Oostenrijkse samenleving.

Johann Schober werd voor het eerst bondskanselier in 1921 (tot 1922). In 1923 werd hij eerste voorzitter van het in hetzelfde jaar gestichte Interpol. Vervolgens werd Schober wederom bondskanselier; zijn termijn liep vanm september 1929 tot september 1930. Zijn beleid werd gekenmerkt door een hervorming van de grondwet en het afschaffen van de herstelbetalingen, die in het verdrag van Saint-Germain waren vastgelegd. Na deze periode keerde hij terug als vicebondskanselier, minister van buitenlandse zaken en parlementsafgevaardigde. Hij stierf in 1932.