Stadsprefectuur: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Jeroen (overleg | bijdragen)
k Titel van Prefectuurstad gewijzigd in Stadsprefectuur: Prefectuurstad is slecht Nederlands; Stadsprefectuur niet; daarom veranderd
Jeroen (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
{{AdmIndelingChina}}
{{AdmIndelingChina}}
Een '''stadsprefectuur''' is een bestuurlijke vorm in de [[Volksrepubliek China]]. Het betreft een stad of gemeente die op het zelfde bestuurlijke staat als een onder ook direct een [[provincie (China)|provincie]] valt.
Een '''prefectuurstad''' of '''prefectuurgemeente''' is een bestuurlijke vorm in de [[Volksrepubliek China]], die onder jurisdictie van de [[provincie]]s en kan meerdere [[Arrondissement (China)|arrondissementen]] omvatten. Prefectuursteden vormen het twee na hoogste niveau binnen de bestuurlijke structuur ([[Prefectuur (China)|prefecturen]], [[Liga (Binnen-Mongolië)|liga's]] en [[Autonome prefecturen van China|autonome prefecturen]] hebben hetzelfde niveau). Sinds de [[1980-1989|jaren '80]] hebben prefectuursteden de eerder genoemde bestuurlijke vorm van ''prefectuur'' bijna volledig vervangen.


Een stadsprefectuur meerdere [[Arrondissement (China)|arrondissementen]] omvatten. Stadsprefecturen vormen het twee na hoogste niveau binnen de bestuurlijke structuur ([[Prefectuur (China)|prefecturen]], [[Liga (Binnen-Mongolië)|liga's]] en [[Autonome prefecturen van China|autonome prefecturen]] hebben hetzelfde niveau). Sinds de [[1980-1989|jaren '80]] hebben stadsprefecturen de eerder genoemde bestuurlijke vorm van ''prefectuur'' bijna volledig vervangen.
Een prefectuurstad is niet een ''[[stad]]'' in de striktste zin van het woord, maar is daarentegen een bestuurlijk gebied dat (gewoonlijk) zowel een stedelijke kern (een stad in de striktste zin van het woord) en omliggend [[platteland]] of minder stedelijk gebied (vaak vele malen groter dan de centrale, bebouwde kern) omvat. Prefectuursteden omvatten bijna altijd meerdere arrondisementen, stadsdistricten en andere gelijksoortige bestuurlijke onderdelen. Dit is het resultaat van het feit dat de vroegere, dominante ''prefecturen'', welke vandaag de dag bijna allemaal zijn vervangen door prefectuursteden, op zichzelf al grote bestuurlijke eenheden waren, die meerdere steden, kleine dorpen en landelijke gebieden omvatten. Om een prefectuurstad te onderscheiden van zijn eigenlijke stedelijke gebied, wordt in China de term 市区 shìqū ("stedelijk gebied") gebruikt.


Een stadsprefectuur is niet een ''[[stad]]'' in de striktste zin van het woord, maar is daarentegen een bestuurlijk gebied dat (gewoonlijk) zowel een stedelijke kern (een stad in de striktste zin van het woord) en omliggend [[platteland]] of minder stedelijk gebied (vaak vele malen groter dan de centrale, bebouwde kern) omvat. Stadsprefecturen omvatten bijna altijd meerdere arrondisementen, stadsdistricten en andere gelijksoortige bestuurlijke onderdelen. Dit is het resultaat van het feit dat de vroegere, dominante ''prefecturen'', welke vandaag de dag bijna allemaal zijn vervangen door stadsprefecturen, op zichzelf al grote bestuurlijke eenheden waren, die meerdere steden, kleine dorpen en landelijke gebieden omvatten. Om een stadsprefectuur te onderscheiden van zijn eigenlijke stedelijke gebied, wordt in China de term 市区 shìqū ("stedelijk gebied") gebruikt.
De eerste prefectuursteden werden gecreëerd op 5 november [[1983]]. In de daaropvolgende [[Decennium|decennia]] hebben prefectuursteden de meerderheid van de voormalige, traditionele ''prefecturen'' vervangen; een proces dat nog steeds gaande is.


De eerste stadsprefecturen werden gecreëerd op 5 november [[1983]]. In de daaropvolgende [[Decennium|decennia]] hebben stadsprefecturen de meerderheid van de voormalige, traditionele ''prefecturen'' vervangen; een proces dat nog steeds gaande is.
De meeste Chinese provincies bestaan in het geheel of bijna in het geheel uit prefectuursteden. Van de 22 provincies en 5 autonome regio's hebben slechts 3 provincies ([[Yunnan]], [[Guizhou]], [[Qinghai]]) en 2 autonome regio's ([[Sinkiang]], [[Tibetaanse Autonome Regio|Tibet]]) meer dan drie bestuurlijke divisies van het twee na hoogste niveau die geen prefectuursteden zijn.


De meeste Chinese provincies bestaan in het geheel of bijna in het geheel uit stadsprefecturen. Van de 22 provincies en 5 autonome regio's hebben slechts 3 provincies ([[Yunnan]], [[Guizhou]], [[Qinghai]]) en 2 autonome regio's ([[Sinkiang]], [[Tibetaanse Autonome Regio|Tibet]]) meer dan drie bestuurlijke divisies van het twee na hoogste niveau die geen stadsprefecturen zijn.
De criteria waaraan een traditioneel prefectuur moet voldoen om een prefectuurstad te worden zijn:

De criteria waaraan een traditioneel prefectuur moet voldoen om een stadsprefectuur te worden zijn:
* Een stedelijk centrum met een niet-landelijke bevolking van 250.000 inwoners of meer
* Een stedelijk centrum met een niet-landelijke bevolking van 250.000 inwoners of meer
* De industrie heeft een bruto waarde van 200.000.000 [[Renminbi|RMB]]
* De industrie heeft een bruto waarde van 200.000.000 [[Renminbi|RMB]]
Regel 14: Regel 16:
* Meer dan 35% van het [[Bruto Binnenlands Product|BBP]]
* Meer dan 35% van het [[Bruto Binnenlands Product|BBP]]
15 grote prefectuursteden hebben de status van ''sub-provinciale stad'', hetgeen deze steden grotere autonomie geeft.
15 grote stadsprefecturen hebben de status van ''sub-provinciale stad'', hetgeen deze steden grotere autonomie geeft.


==Zie ook==
==Zie ook==

Versie van 10 jun 2008 22:30

Sjabloon:AdmIndelingChina Een stadsprefectuur is een bestuurlijke vorm in de Volksrepubliek China. Het betreft een stad of gemeente die op het zelfde bestuurlijke staat als een onder ook direct een provincie valt.

Een stadsprefectuur meerdere arrondissementen omvatten. Stadsprefecturen vormen het twee na hoogste niveau binnen de bestuurlijke structuur (prefecturen, liga's en autonome prefecturen hebben hetzelfde niveau). Sinds de jaren '80 hebben stadsprefecturen de eerder genoemde bestuurlijke vorm van prefectuur bijna volledig vervangen.

Een stadsprefectuur is niet een stad in de striktste zin van het woord, maar is daarentegen een bestuurlijk gebied dat (gewoonlijk) zowel een stedelijke kern (een stad in de striktste zin van het woord) en omliggend platteland of minder stedelijk gebied (vaak vele malen groter dan de centrale, bebouwde kern) omvat. Stadsprefecturen omvatten bijna altijd meerdere arrondisementen, stadsdistricten en andere gelijksoortige bestuurlijke onderdelen. Dit is het resultaat van het feit dat de vroegere, dominante prefecturen, welke vandaag de dag bijna allemaal zijn vervangen door stadsprefecturen, op zichzelf al grote bestuurlijke eenheden waren, die meerdere steden, kleine dorpen en landelijke gebieden omvatten. Om een stadsprefectuur te onderscheiden van zijn eigenlijke stedelijke gebied, wordt in China de term 市区 shìqū ("stedelijk gebied") gebruikt.

De eerste stadsprefecturen werden gecreëerd op 5 november 1983. In de daaropvolgende decennia hebben stadsprefecturen de meerderheid van de voormalige, traditionele prefecturen vervangen; een proces dat nog steeds gaande is.

De meeste Chinese provincies bestaan in het geheel of bijna in het geheel uit stadsprefecturen. Van de 22 provincies en 5 autonome regio's hebben slechts 3 provincies (Yunnan, Guizhou, Qinghai) en 2 autonome regio's (Sinkiang, Tibet) meer dan drie bestuurlijke divisies van het twee na hoogste niveau die geen stadsprefecturen zijn.

De criteria waaraan een traditioneel prefectuur moet voldoen om een stadsprefectuur te worden zijn:

  • Een stedelijk centrum met een niet-landelijke bevolking van 250.000 inwoners of meer
  • De industrie heeft een bruto waarde van 200.000.000 RMB
  • De opbrengsten van de tertiaire sector vervangen die van de primaire sector
  • Meer dan 35% van het BBP

15 grote stadsprefecturen hebben de status van sub-provinciale stad, hetgeen deze steden grotere autonomie geeft.

Zie ook