Glottis: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Caseman (overleg | bijdragen)
aanp.
Regel 1: Regel 1:
[[Image:Arytenoid cartilage.png|thumb]]
[[Image:Arytenoid cartilage.png|thumb]]
'''Glottis''' is de ruimte tussen de [[stemband]]en. Wanneer de stembanden vibreren geven ze een "zoemend" character aan het geproduceerde geluid.
De '''glottis''' is de ruimte tussen de [[stemband]]en. Wanneer de stembanden aangespannen worden en er lucht door de glottis geperst wordt vibreren de stembanden en geven ze "stem" aan het geproduceerde geluid.


De geproduceerde vibratie is een essentieel onderdeel van [[stemhebbend]]e medeklinkers en klinkers. Als de stembanden in rust uit elkaar staan kan lucht tussen hen ontsnappen, wat niet in vibratie resulteert, dit is het geval bij het maken van [[stemloos|stemloze]] medeklinkers of bij normaal ademen.
Wanneer men geluid enkel produceert met de glottis wordt dit [[glottaal]] genoemd.


Wanneer men geluid enkel produceert met de glottis wordt dit [[glottaal]] genoemd.
De geproduceerde vibratie is een essentieel onderdeel van geuitte medeklinkers en klinkers. Als de stembanden uit elkaar getrokken worden kan lucht tussen hen ontsnappen, wat niet in vibratie resulteert, bijvoorbeeld bij de maken van ongeuitte medeklinkers.


==Zie ook==
==Zie ook==
* [[Glottisslag]]
* [[Glottisslag]]


[[Categorie:Akoestiek]]
[[Categorie:Fonetiek]]


[[ca:Glotis]]
[[ca:Glotis]]

Versie van 13 jun 2008 17:38

De glottis is de ruimte tussen de stembanden. Wanneer de stembanden aangespannen worden en er lucht door de glottis geperst wordt vibreren de stembanden en geven ze "stem" aan het geproduceerde geluid.

De geproduceerde vibratie is een essentieel onderdeel van stemhebbende medeklinkers en klinkers. Als de stembanden in rust uit elkaar staan kan lucht tussen hen ontsnappen, wat niet in vibratie resulteert, dit is het geval bij het maken van stemloze medeklinkers of bij normaal ademen.

Wanneer men geluid enkel produceert met de glottis wordt dit glottaal genoemd.

Zie ook