Staatsnationalisme: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
 
Kwibus (overleg | bijdragen)
beginnetje af
Regel 1: Regel 1:
'''Staatsnationalisme''': dit is de vorm van [[nationalisme]] waarbij de [[staat]] centraal staat (of dikwijls ook de etnische groep die daarin de meerderheid vormt en een macht wil uitoefenen zonder rekening te moeten houden met minderheidsgroepen) en gelegitimeerd wordt door de actieve deelname aan de macht (of rekening houdend met de wensen ervan) van de inwoners van de staat (of van de dominante groep), zonder rekening te houden met de etnische achtergrond van die inwoners. Als schoolvoorbeeld wordt bv. het [[Frankrijk|Franse]] nationalisme aangegeven, dat zo zijn expansiedrift tijdens de [[Franse Revolutie]] kon legitimeren, maar dat weinig oog had voor de rechten van onder meer [[Bretagne|Bretoenen]], [[Baskenland|Basken]] en [[Corsica|Corsicanen]]. Menige vorm van staatsnationalisme leidde naar grootschalige inbreuken op de fundamentele regels van de [[democratie]] doordat discriminatie van etnische minderheden, of andere inbreuken op politieke of burgerlijke rechten met oog op het beschermen en instandhouden 'ten allen koste' van de bestaande staat.
'''Staatsnationalisme''' is [[nationalisme]] dat uitgaat van de staat. De staat wordt gezien als basis voor de [[natie]], en van hieruit probeert dit nationalisme zich te handhaven als basis van de staat. Bij staatsnationalisme is de staat dus belangrijker dan het volk.


[[Categorie:Politieke stroming]]
Een typisch voorbeeld van staatsnationalisme is het [[Frankrijk|Franse]] of het [[Spanje|Spaanse]].

Het tegengestelde van staatsnationalisme is [[volksnationalisme]].

{{beg}}

Versie van 25 mei 2005 09:44

Staatsnationalisme: dit is de vorm van nationalisme waarbij de staat centraal staat (of dikwijls ook de etnische groep die daarin de meerderheid vormt en een macht wil uitoefenen zonder rekening te moeten houden met minderheidsgroepen) en gelegitimeerd wordt door de actieve deelname aan de macht (of rekening houdend met de wensen ervan) van de inwoners van de staat (of van de dominante groep), zonder rekening te houden met de etnische achtergrond van die inwoners. Als schoolvoorbeeld wordt bv. het Franse nationalisme aangegeven, dat zo zijn expansiedrift tijdens de Franse Revolutie kon legitimeren, maar dat weinig oog had voor de rechten van onder meer Bretoenen, Basken en Corsicanen. Menige vorm van staatsnationalisme leidde naar grootschalige inbreuken op de fundamentele regels van de democratie doordat discriminatie van etnische minderheden, of andere inbreuken op politieke of burgerlijke rechten met oog op het beschermen en instandhouden 'ten allen koste' van de bestaande staat.