Aglaia (mythologie): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Titel van Aglaea gewijzigd in Aglaia (mythologie): spelling conform Van Dale
k sp
Regel 1: Regel 1:
[[File:Toni Stadler Aglaia 1961-1.jpg|thumb|Aglaia in brons voor de [[Neue Pinakothek]] in München ([[Toni Stadler]], 1961)]]
[[File:Toni Stadler Aglaia 1961-1.jpg|thumb|Aglaia in brons voor de [[Neue Pinakothek]] in München ([[Toni Stadler]], 1961)]]
'''Aglaea''' ([[Grieks]] voor 'pracht') (ook wel gespeld als Aglaja of Aglaia) was in de [[Griekse mythologie]] de jongste van de drie [[Charites]] of Gratiën. De Gratiën personifieerden de schoonheid, vruchtbaarheid, creativiteit en charme. Op sommige plaatsen werden ze door kunstenaars evenveel vereerd als de negen [[Muzen]].
'''Aglaia''' ([[Grieks]] voor 'pracht') (ook wel gespeld als Aglaja of Aglaea) was in de [[Griekse mythologie]] de jongste van de drie [[Charites]] of gratiën. De gratiën personifieerden de schoonheid, vruchtbaarheid, creativiteit en charme. Op sommige plaatsen werden ze door kunstenaars evenveel vereerd als de negen [[muzen]].


Volgens de [[Ilias]] was Aglaea de dochter van [[Asclepius]] en was ze getrouwd met [[Hephaestus]]. Andere bronnen vermelden [[Zeus]] als vader. Aglaea baarde [[Charopus]] een zoon, [[Nireus]].
Volgens de [[Ilias]] was Aglaia de dochter van [[Asclepius]] en was ze getrouwd met [[Hephaestus]]. Andere bronnen vermelden [[Zeus]] als vader. Aglaia baarde [[Charopus]] een zoon, [[Nireus]].


==Gerelateerde onderwerpen==
==Gerelateerde onderwerpen==

Versie van 3 mrt 2009 10:47

Aglaia in brons voor de Neue Pinakothek in München (Toni Stadler, 1961)

Aglaia (Grieks voor 'pracht') (ook wel gespeld als Aglaja of Aglaea) was in de Griekse mythologie de jongste van de drie Charites of gratiën. De gratiën personifieerden de schoonheid, vruchtbaarheid, creativiteit en charme. Op sommige plaatsen werden ze door kunstenaars evenveel vereerd als de negen muzen.

Volgens de Ilias was Aglaia de dochter van Asclepius en was ze getrouwd met Hephaestus. Andere bronnen vermelden Zeus als vader. Aglaia baarde Charopus een zoon, Nireus.

Gerelateerde onderwerpen