Enantiomere overmaat: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Maiella (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Theobald Tiger (overleg | bijdragen)
aanpassing en aanvulling
Regel 1: Regel 1:
'''Enantiomere overmaat''' van een chemische stof is een maat voor de zuiverheid. In dit geval betreft de onzuiverheid een ongewenste [[enantiomeer]].
'''Enantiomere overmaat''' van een chemische stof is een maat voor de [[chiraal|chirale]] zuiverheid van een stof die kan bestaan uit chemisch identieke moleculen in verschillende asymmetrische of spiegelbeeldige [[enantiomeer|enantiomere]] vormen.


==Toelichting en formule==
In de synthetische [[organische chemie]] is het bij grotere [[molecule]]n eerder regel dan uitzondering dat er minstens één, maar vaak meer, koolstof-atomen [[chiraal]] zijn. Soms kan door de keuze van het juiste uitgangsmateriaal de juiste configuratie rond zo'n koolstof-atoom worden vastgelegd, soms ontstaat de [[chiraal|chiraliteit]] tijdens de synthese. In het uiteindelijke product mag slechts een van de twee mogelijke vormen optreden (zie het [[softenon]]-drama, naast de bedoelde werkzame stof was ook één van de niet voor het beoogde doel werkzame [[enantiomeer|enantiomeren]] aanwezig). Om de mate van zuiverheid rond deze koolstof-atomen te beschrijven wordt de term '''enantiomere overmaat''' gebruikt. Er geldt:
In de [[organische synthese]] is het bij het maken van grotere [[molecule]]n eerder regel dan uitzondering dat er minstens één, maar vaak meer, koolstof-atomen chiraal zijn: er bestaan verschillende asymmetrische of chirale vormen van hetzelfde molecuul, zogenaamde 'enantiomeren'. Als een specifieke enantiomeer vereist is, kan soms door de keuze van de juiste [[reagens|reagentia]] of condities de juiste configuratie rond zo'n [[koolstof]]-atoom worden vastgelegd. In het uiteindelijke product mag in veel gevallen slechts een van de twee mogelijke vormen optreden.<ref>Zie bijv. het [[softenon]]-drama: naast de bedoelde werkzame stof was ook één van de niet voor het beoogde doel werkzame en zelfs zeer schadelijke [[enantiomeer|enantiomeren]] aanwezig.</ref> Om de mate van zuiverheid rond deze koolstof-atomen te beschrijven wordt de term enantiomere overmaat gebruikt. Er geldt de volgende formule:


::Enatiomere overmaat = (% grootste component) - (% kleinste component)
:''Enantiomere overmaat = (% grootste component) - (% kleinste component)''

In woorden uitgedrukt: Enantiomere overmaat is de absolute waarde van het verschil tussen de [[molfractie|molfracties]] van de beide enantiomeren in een chiraal mengsel.


{{refs}}


[[Categorie:Organische chemie]]
[[Categorie:Organische chemie]]

Versie van 6 mrt 2009 10:33

Enantiomere overmaat van een chemische stof is een maat voor de chirale zuiverheid van een stof die kan bestaan uit chemisch identieke moleculen in verschillende asymmetrische of spiegelbeeldige enantiomere vormen.

Toelichting en formule

In de organische synthese is het bij het maken van grotere moleculen eerder regel dan uitzondering dat er minstens één, maar vaak meer, koolstof-atomen chiraal zijn: er bestaan verschillende asymmetrische of chirale vormen van hetzelfde molecuul, zogenaamde 'enantiomeren'. Als een specifieke enantiomeer vereist is, kan soms door de keuze van de juiste reagentia of condities de juiste configuratie rond zo'n koolstof-atoom worden vastgelegd. In het uiteindelijke product mag in veel gevallen slechts een van de twee mogelijke vormen optreden.[1] Om de mate van zuiverheid rond deze koolstof-atomen te beschrijven wordt de term enantiomere overmaat gebruikt. Er geldt de volgende formule:

Enantiomere overmaat = (% grootste component) - (% kleinste component)

In woorden uitgedrukt: Enantiomere overmaat is de absolute waarde van het verschil tussen de molfracties van de beide enantiomeren in een chiraal mengsel.


  1. Zie bijv. het softenon-drama: naast de bedoelde werkzame stof was ook één van de niet voor het beoogde doel werkzame en zelfs zeer schadelijke enantiomeren aanwezig.