Enantiomere overmaat: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
491 bytes toegevoegd ,  12 jaar geleden
aanpassing en aanvulling
(aanpassing en aanvulling)
'''Enantiomere overmaat''' van een chemische stof is een maat voor de [[chiraal|chirale]] zuiverheid. Invan diteen gevalstof betreftdie dekan onzuiverheidbestaan eenuit ongewenstechemisch identieke moleculen in verschillende asymmetrische of spiegelbeeldige [[enantiomeer|enantiomere]] vormen.
 
==Toelichting en formule==
In de synthetische [[organische chemiesynthese]] is het bij het maken van grotere [[molecule]]n eerder regel dan uitzondering dat er minstens één, maar vaak meer, koolstof-atomen [[chiraal]] zijn: er bestaan verschillende asymmetrische of chirale vormen van hetzelfde molecuul, zogenaamde 'enantiomeren'. SomsAls een specifieke enantiomeer vereist is, kan soms door de keuze van hetde juiste uitgangsmateriaal[[reagens|reagentia]] of condities de juiste configuratie rond zo'n [[koolstof]]-atoom worden vastgelegd, soms ontstaat de [[chiraal|chiraliteit]] tijdens de synthese. In het uiteindelijke product mag in veel gevallen slechts een van de twee mogelijke vormen optreden.<ref>Zie (ziebijv. het [[softenon]]-drama,: naast de bedoelde werkzame stof was ook één van de niet voor het beoogde doel werkzame en zelfs zeer schadelijke [[enantiomeer|enantiomeren]] aanwezig).</ref> Om de mate van zuiverheid rond deze koolstof-atomen te beschrijven wordt de term '''enantiomere overmaat''' gebruikt. Er geldt de volgende formule:
 
::Enatiomere''Enantiomere overmaat = (% grootste component) - (% kleinste component)''
 
In woorden uitgedrukt: Enantiomere overmaat is de absolute waarde van het verschil tussen de [[molfractie|molfracties]] van de beide enantiomeren in een chiraal mengsel.
 
 
{{refs}}
 
[[Categorie:Organische chemie]]
22.720

bewerkingen

Navigatiemenu