Europese Gemeenschap voor Atoomenergie: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Wester2005 (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
MelancholieBot (overleg | bijdragen)
Regel 52: Regel 52:
[[tr:Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu]]
[[tr:Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu]]
[[uk:Європейська спільнота з атомної енергії]]
[[uk:Європейська спільнота з атомної енергії]]
[[vi:Cộng đồng Năng lượng nguyên tử châu Âu]]
[[zh:歐洲原子能共同體]]
[[zh:歐洲原子能共同體]]

Versie van 19 apr 2009 20:02

De Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (EGA), European Atomic Energy Community (EAEC) of kortweg Euratom, is een internationale organisatie met als doel het bevorderen van vreedzame toepassingen van kernenergie.

Euratom bestaat uit de leden van de Europese Unie. De organisatie is opgericht op 25 maart 1957 middels het Verdrag van Rome, toen ook de Europese Economische Gemeenschap (EEG) werd opgericht.

De Europese Gemeenschap voor Atoomenergie is een afzonderlijke organisatie, maar lidmaatschap en organisatie zijn geheel geïntegreerd in de Europese Unie. Op 1 januari 1958 trad het Verdrag van Rome in werking, en werd de Commissie voor Euratom geïnstalleerd in Brussel. In 1967, met de inwerkingtreding van het Fusieverdrag kreeg de Euratom samen met de EEG en de EGKS één Commissie, één Raad en één budget.

Het oprichtingsverdrag van de EGA is voor onbepaalde tijd gesloten en nooit gewijzigd. Sinds 2003 gaan stemmen op om het verdrag te herzien. Hierbij wordt erop gewezen dat

  1. de Europese Unie sinds 1957 aanzienlijk is uitgebreid;
  2. een deel van de toetredende leden nooit voor kernenergie heeft gekozen;
  3. vier van de oorspronkelijke leden - België, Duitsland, Italië, en Nederland - plus het later toegetreden Zweden, in eigen land juist hebben gekozen voor afbouw van het gebruik van kernenergie. Al staat die keuze tegenwoordig (april 2009) al weer onder druk en krabbelen sommige van die landen al weer terug. Dit omdat kerncentrales een koolstofdioxide-vrije manier van energievoorziening vormen. Dit met oog op het verminderen van de uitstoot van dit broeikasgas zoals vooropgesteld in de Kyoto-protocolen.

Alle landen die toetreden tot de Europese Unie dienen ook het Verdrag van Rome te ondertekenen en worden automatisch lid van Euratom.

Sjabloon:EU-tijdlijn

Externe link