Zonneconstante: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1 byte toegevoegd ,  10 jaar geleden
Typo
(Typo)
De '''zonneconstante''' is een maat voor de hoeveelheid [[energie]] in de vorm van [[elektromagnetische straling]] van de [[zon]] die de [[aarde (planeet)|aarde]] (eigenlijk: de aardatmosfeer) bereikt. De zonneconstante is gedefinieerd als de hoeveelheid stralingsenergie afkomstig van de zon die per [[seconde]] passeert door een oppervlak [[loodrecht (meetkunde)|loodrecht]] op de stralingsrichting van 1 m² op aarde, eigenlijk op een afstand van 1 [[Astronomische eenheid|AE]] van het [[middelpunt]] van de zon. Door meting is vastgesteld dat de zonneconstante 1367 W/m² bedraagt.
 
Doordat de zonneconstatezonneconstante is gedefinieerd op een bepaalde afstand van de zon, is de waarde niet afhankelijk van de (iets variërende) afstand tussen aarde en zon. De sterkte van de zon ondervindt echter kleine fluctuaties, zodat de zonneconstante toch niet echt een constante is.
Door de veranderende afstand tot de zon (excentriciteit van de aardrevolutie van ellipsvormig tot rond; een cyclus van 100 000 jaar), fluctueert de werkelijke hoeveelheid stralingsenergie van de zon ongeveer 6.9% gedurende het jaar, van 1412 W/m² in januari tot 1312 W/m² in Juli. Ook per jaar fluctueert het gemiddelde door verandering in de zonne-activiteit zelf.
 
244

bewerkingen

Navigatiemenu