Plot: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k robot Erbij: ms:Plot
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
De '''plot''' (uit het Engels) is de verhaallijn van een vertelling, een [[verhaal]], een [[Boek (document)|boek]], [[toneelstuk]] of [[Film (cinematografie)|film]]. De lijn die loopt van het begin van het werk via verschillende verwikkelingen naar het einde.
Het '''plot''' (uit het Engels) is de verhaallijn van een vertelling, een [[verhaal]], een [[Boek (document)|boek]], [[toneelstuk]] of [[Film (cinematografie)|film]]. De lijn die loopt van het begin van het werk via verschillende verwikkelingen naar het einde.
Soms wordt de term plot ook gebruikt waar [[pointe]] of clou bedoeld wordt.
Soms wordt de term plot ook gebruikt waar [[pointe]] of clou bedoeld wordt.


De plot is meestal verborgen, vooral in [[detectiveverhaal|detectives]], om de lezer, luisteraar of kijker in het ongewisse te laten over te verwikkelingen in het verhaal. In het voorbeeld van de detective zal er aan het einde van het werk een opeenvolging van verwarringen worden ontknoopt om een snel en verrassend plot bloot te leggen.
Het plot is meestal verborgen, vooral in [[detectiveverhaal|detectives]], om de lezer, luisteraar of kijker in het ongewisse te laten over te verwikkelingen in het verhaal. In het voorbeeld van de detective zal er aan het einde van het werk een opeenvolging van verwarringen worden ontknoopt om een snel en verrassend plot bloot te leggen.


==Zie ook==
==Zie ook==

Versie van 3 feb 2010 18:28

Het plot (uit het Engels) is de verhaallijn van een vertelling, een verhaal, een boek, toneelstuk of film. De lijn die loopt van het begin van het werk via verschillende verwikkelingen naar het einde. Soms wordt de term plot ook gebruikt waar pointe of clou bedoeld wordt.

Het plot is meestal verborgen, vooral in detectives, om de lezer, luisteraar of kijker in het ongewisse te laten over te verwikkelingen in het verhaal. In het voorbeeld van de detective zal er aan het einde van het werk een opeenvolging van verwarringen worden ontknoopt om een snel en verrassend plot bloot te leggen.

Zie ook