Wikipedia:Uitgezonderden van IP-adresblokkades

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wikipedia IP Block Exempt.svg

Veel IP-adressen en bijhorende ranges zijn preventief geblokkeerd waaronder veel onderwijsinstellingen. Dit betekent dat je vanaf daar Wikipedia niet kan bewerken. Dit is vooral bedoeld om spam en vandalisme te voorkomen. Soms treft dit ook geregistreerde gebruikers die bijvoorbeeld niet op hun werk of school kunnen inloggen. Wanneer je zoiets voorhebt, kan de blokkade eventueel ook opgeheven worden. Dat is echter niet altijd een goede oplossing. Om dit op te vangen bestaat een aparte gebruikersgroep genaamd uitgezonderden van IP-adresblokkades.

Mogelijkheden[bewerken]

Gebruikers met dit bitje kunnen met hun account bewerken op IP-adressen die geblokkeerd zijn of op een Tor-netwerk.

Aanvragen[bewerken]

Het lokale bitje kan toegekend worden door of afgenomen door een moderator. Er is geen lokale richtlijn voor het toekennen van dit bitje. Je kan het bitje aanvragen op deze verzoekpagina of via de overlegpagina van een moderator. Zie deze lijst voor de huidige moderatoren. Indien je vanwege een blokkade hier niet kan bewerken, kan je het ook via wikipediachat vragen of een mail naar het OTRS-team sturen.

Bij globale IP-blokkades vraag je een globale IP-exempt aan. Dit bitje wordt toegekend door een steward. Je kan het bitje op deze Engelstalige pagina aanvragen. Indien je het liever in het Nederlands wil doen, kan je dit vragen aan een van de lokale stewards.

Opmerkingen[bewerken]

  • Moderatoren zijn ook uitgezonderd van IP-adresblokkades, maar dit bitje werkt ook bij Tor-netwerken.

Zie ook[bewerken]