Wikipedia:Unified login

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie WP:SUL
Zie H:SUL
De eerste stap die in beeld komt van Speciaal:GebruikerSamenvoegen wanneer er nog geen unified login is ingesteld.

Unified login of single user login (SUL) is een mechanisme waarmee het mogelijk is om op verschillende projecten van de Wikimedia Foundation in te loggen met één en dezelfde combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord. Zo is het mogelijk om op deze projecten overal dezelfde identiteit aan te houden, en is het niet nodig op elk project opnieuw aan te melden of zelfs in te loggen. Een dergelijk account wordt een globaal account of een SUL-account genoemd.

Sinds 2014 is ook Phabricator gekoppeld aan het SUL-account.

In april 2015 zullen alle accounts die niet gekoppeld zijn via unified login (SUL) automatisch hernoemd worden en kan een gebruikersnaam op alle Wikimedia-wiki's slechts door één persoon gebruikt worden.

Globale gebruikerspagina[bewerken | brontekst bewerken]

Account
Account

Sinds februari 2015 is het mogelijk om een globale gebruikerspagina te hebben. Een globale gebruikerspagina is één gebruikerspagina die op alle Wikimedia-projecten getoond wordt waar je nog geen gebruikerspagina hebt aangemaakt. Een globale gebruikerspagina wordt dan alleen getoond als je:

  1. een globaal account hebt waaraan het lokale account van die wiki gekoppeld is, én
  2. een gebruikerspagina op Meta hebt aangemaakt, én
  3. op de betreffende lokale wiki geen gebruikerspagina hebt, maar wel op die wiki een keer ingelogd bent geweest met je account en/of op die wiki je globale account actief is.

Merk daarbij op dat een gebruikerspagina vrijwel exact zo getoond wordt zoals die op Meta eruit ziet, behalve interne links. Dit betekent dat als een globale gebruikerspagina een sjabloon invoegt dat op Meta wordt gebruikt, het sjabloon van Meta getoond wordt. Als je echter een interne link legt naar een pagina op Meta, zal diezelfde link op de lokale wiki waar de globale gebruikerspagina getoond wordt linken naar de gelijknamige pagina op de lokale wiki. Dus als je naar de pagina op Meta wil linken, link dan niet met [[Lorem ipsum]], maar met [[m:Lorem ipsum|Lorem ipsum]].

Op de lokale wiki waar de globale gebruikerspagina ingevoegd staat, wordt onderaan hiervan melding gemaakt met de zin "What you see on this page was copied from //meta.wikimedia.org/wiki/User:..."

Deze globale gebruikerspagina kan dus ook op nl-wiki getoond worden als aan de drie punten voldaan wordt.

De mogelijkheid van een globale gebruikerspagina is in de lijn van de ontwikkeling om steeds meer tools en mogelijkheden aan te bieden aan gebruikers die op meerdere wiki's actief zijn. Om die reden is het daarom per heden ook niet meer mogelijk om een account aan te maken dat niet gekoppeld is aan een globaal account. En vanaf april 2015 zal Wikimedia enkel nog globale accounts gaan kennen. In april 2015 zijn alle lokale accounts die niet gekoppeld zijn aan een globaal account hernoemd. Informatie hierover is reeds te vinden op Aankondiging afronding Single User Login, Wikipedia:Unified login en Unified login.

Sinds augustus 2014 kunnen gebruikers op Meta ook een globale JS-pagina (op /global.js) en een globale CSS-pagina (op /global.css) aanmaken. Via deze pagina's kun je scripts en opmaakwijzigingen op alle Wikimedia-wiki's tegelijk toepassen.