Wikipedia:Gebruikersnaam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie WP:GN
Zie WP:UN
Overzicht beheerpagina's

Bij het aanmelden kunt u vrij een gebruikersnaam kiezen als deze nog niet in gebruik is. Er zijn echter wel een aantal criteria waaraan een gebruikersnaam moet voldoen. Als uw gebruikersnaam hier niet aan voldoet, kan het zijn dat uw account geblokkeerd wordt. In dat geval kunt u simpelweg een nieuwe account aanmaken.

Al uw bijdragen worden onder die naam geregistreerd. Op die manier zijn bijdragen eenvoudig terug te vinden. Uw account is persoonlijk, deel het niet met anderen. Deze zijn welkom om een gebruikersaccount aan te maken en daarbij hun eigen gebruikersnaam te kiezen.

Bij de gebruikersnaam hoort ook een gebruikerspagina.

Criteria voor een gebruikersnaam

Bij het inschrijven werd de volgende tekst getoond, waarin enkele criteria voor een gebruikersnaam staan.

Inschrijven kost niets, duurt slechts enkele seconden en biedt een aantal voordelen.

Om uw persoonlijk account aan te maken, kiest u een gebruikersnaam en wachtwoord en klikt dan op "Registreren". Het is niet vanzelfsprekend om uw gebruikersnaam later te wijzigen, kies daarom een goede.

De volgende gebruikersnamen zijn niet toegestaan:

 • Namen die redelijkerwijs als beledigend, aanstootgevend of haatdragend te beschouwen zijn;
 • Bedrijfs-, organisatie- of merknamen.

Wanneer u toch een dergelijke gebruikersnaam heeft gekozen, kan deze geblokkeerd worden; u kunt dan niet meer bijdragen onder deze naam. U kunt zich wel opnieuw inschrijven onder een andere gebruikersnaam, of u kunt hernoeming van het account aanvragen.

De volgende namen zijn niet gewenst:

 • Namen die over het algemeen moeilijk te onthouden zijn, namelijk:
  • Namen met daarin een reeks van meer dan 6 cijfers;
  • Willekeurige reeksen van tekens als "DGLJDLGKSKJALKDJFA";
 • Namen die verwarring opleveren, waaronder:
  • Namen als "Administrator", "Beheer Wikipedia" of "Arbitragecommissie";
  • Namen die verwarring met bekende personen opleveren.
 • E-mailadressen, domeinnamen (URL's) en IP-adressen.

Wanneer uw gebruikersnaam niet gewenst is, kan deze geblokkeerd worden, of er kan u verzocht worden uw gebruikersnaam te veranderen.

Indien u bij het aanmelden twijfelt of de door u gekozen naam aan de richtlijnen voldoet, kunt u in het algemeen de stelregel hanteren dat andere gebruikers uw gebruikersnaam zonder moeite moeten kunnen onthouden en herhalen. Denkt u dat dat mogelijk problemen oplevert, kies dan een andere gebruikersnaam.

Als u al bent geregistreerd, klik dan op "Aanmelden" en vul uw gebruikersnaam en wachtwoord in.

Wanneer u bent aangemeld, is uw IP-adres niet zichtbaar voor anderen. Bij eerder gemaakte bewerkingen blijft uw IP-adres wel zichtbaar.

Ongewenste gebruikersnaam

Als iemand een ongewenste gebruikersnaam heeft, wijs je hem daar best eerst op via zijn overlegpagina. Dit kan bijvoorbeeld door het Sjabloon:Ongewenste gebruikersnaam te plaatsen.

De naam is bijvoorbeeld aanstootgevend, bevat een reclame-uiting of voldoet om een andere redenen niet aan de richtlijnen, en is daardoor niet bruikbaar voor verdere bijdragen aan Wikipedia. Ook verwarrende gebruikersnamen, bedrijfs- en organisatienamen, of onleesbare namen zijn ongewenst. Ook parodieën of vervormingen van reeds bestaande gebruikersnamen zijn bij voorkeur te vermijden.

U kunt makkelijk een nieuwe naam aanmaken, of een verzoek voor naamswijziging indienen, zie volgende kopje.

Wijzigen van gebruikersnaam

In principe is een gebruikersnaam voor eeuwig; deze kan niet meer verwijderd worden uit het systeem. Bij uitzondering en in speciale gevallen (bijvoorbeeld als een ongewenste gebruikersnaam is gekozen) is het mogelijk om een verzoek voor hernoeming te doen. Op die pagina staat ook uitgelegd wat daarvoor precies de procedure is.

Blokkeren van een geregistreerde gebruiker

Als een gebruikersnaam ongewenst is of als een gebruiker zich ernstig misdraagt is het mogelijk deze gebruiker te blokkeren. Een verzoek om een geregistreerde gebruiker te blokkeren kan hier ingediend worden. Zie verder de richtlijnen voor moderatoren.

Als een gebruiker geblokkeerd is, kunnen met deze gebruikersnaam geen bewerkingen meer gedaan worden. Alle voorkeuren en de volglijst blijven wel actief.

Zie ook